Osm betonových bunkrů v českém i polském Slezsku se v neděli otevře veřejnosti

22. září 2022 13:47

Osm pěchotních srubů, betonových bunkrů, které byly součástí linie opevnění budované nejen v tehdejším Československu před 2. světovou válkou, se v neděli otevře veřejnosti v česko-polském pohraničí. Během akce nazvané Otevřené bunkry budou mít zájemci možnost podívat se do míst, která nejsou běžně přístupná. Ve stejný den se také mohou vydat na komentovaný pochod po linii opevnění. ČTK to dnes řekl ředitel spolku Turistická oblast Opavské Slezsko Jan Černý.

„Projekt Opevnění Slezska má za úkol představit a zmapovat celý systém vojenského opevnění, který se začal budovat před 2. světovou válkou. Právě tato opevnění se silným historickým motivem, který se podařilo usilovnou prací zhmotnit ve velké množství zpřístupněných pevností a otevřených muzeí, nabízí širokou škálu zajímavostí pro turisty a uchovávají střípky této stále ještě nedávné minulosti,“ uvedl.

Komentované prohlídky se budou konat v neděli 25. září od 10:00 do 17:00. Na české straně bude přístupných šest objektů a na polské straně dva. Nejen pro děti bude připravena hrací karta s mapkou, kdy při splnění úkolu lze získat čokoládovou medaili. Hrací karty i odměny budou k dispozici na každém stanovišti. Veškeré informace k akci Otevřené bunkry jsou na novém webu.

„Propojením opevnění a muzeí souvisejících s vojenskou tematikou na české i polské straně vzniká velké území, které nabízí mnoho zajímavých míst k navštívení. Věřím, že tímto prvním ročníkem odstartujeme novou tradici a Otevřené bunkry se stanou každoroční záležitostí a přispějí ke zvýšení atraktivity a návštěvnosti turistické oblasti Opavské Slezsko,“ doplnil Černý.

Čtěte také

Navštívit lidé mohou například objekt Alej v Areálu čs. opevnění Hlučíně-Darkovičkách, který byl v souvislosti s opravou izolace víc než rok uzavřený. Areál opevnění v Darkovičkách zahrnuje několik pevnostních objektů. V první řadě to je právě pěchotní srub Alej, který patří mezi nejlépe zrekonstruované objekty tohoto typu v Česku. Nejcennějším exponátem je podle odborníků původní kanon ve střílně kompletně vybavené střelecké místnosti. K muzeu ještě patří pěchotní sruby Obora, Orel a jeden objekt lehkého opevnění.

Bunkry jsou součástí linie vojenského opevnění, které československá armáda budovala před druhou světovou válkou. Pevnosti na Hlučínsku stejně jako jinde musely pohraniční oddíly po mnichovské dohodě opustit bez boje. Německé armádě pak důmyslné obranné systémy během války sloužily jako inspirace pro budování vlastních opevnění na západní frontě. Nakonec se betonové monumenty staly úkrytem německých vojáků, kteří je použili při snaze zastavit jednotky osvobozující tuto část Slezska.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související