Oštěpař Petr Frydrych požádal svoji ženu o ruku na skále s výhledem na Velké Přílepy

19. únor 2021

Petr Frydrych je oštěpař a olympionik, který je svěřencem Jana Železného. V roce 2017 si z mistrovství světa v Londýně přivezl bronzovou medaili. S rodinou žije už osm let ve Velkých Přílepech na Praze-západ, kde našel skvělé sousedy a spoustu možností, kam se vydávat na procházky a výlety po okolí. Jaké místo má pro něj ve Velkých Přílepech zvláštní význam, prozradil v pořadu Tady to znám.

Jako kluk začal Petr Frydrych chodit na atletiku, aby mohl trávit čas se svými spolužáky. Když si poprvé zkusil hodit oštěpem, hned se do této disciplíny zamiloval. „Vybral jsem si to už jako dítě. Naštěstí jsem narostl do správných parametrů a časem se ukázalo, že mám na ten oštěp určitý talent,“ říká téměř dva metry vysoký sportovec. Když v 19 letech odcházel z rodných Klatov do Prahy, zrovna končil svoji kariéru Jan Železný, který si ho vzal coby trenér pod svá křídla.

Do Velkých Přílep na Praze-západ se přestěhoval proto, aby to měl blízko na tréninky v TJ Dukla. „Hledal jsem s mojí tehdejší přítelkyní, teď už manželkou, bydlení co nejblíž Prahy. Říkali jsme si, že nepotřebujeme být ve městě, když můžeme být kousek od něj, ale zároveň už v přírodě,“ vysvětluje Petr Frydrych.

Pořídili si mezonetový byt se zahradou a život ve Velkých Přílepech si nemohou vynachválit. „Máme tam naprosto skvělé sousedské vztahy. Přišli jsme do už existující komunity lidí, která drží pospolu. Vybudovali si tam vlastní samostatné hřiště, kde se teď konají společné oslavy narozenin, vysvědčení, dělají se táboráky, pálí čarodějnice. Kdykoli potřebujeme pomoc, sousedé vždy hned přispěchají,“ dodává oštěpař.

Do Zájezdu nebo na Okoř

Vzhledem k tomu, že má dvě malé děti, je pro ně ideální výlet do nedaleké vesnice Zájezd, kde je možné navštívit malou zoologickou zahradu se spoustou i exotických zvířat. „Potom je asi čtyři kilometry od nás hrad Okoř. Tam často jedeme autem a pak se tam jdeme projít po okolí. Nebo si pod hradem roztáhneme deku, protože se tam často konají poutě,“ popisuje Petr Frydrych.

Většina oštěpařských tréninků je organizovaná, přesto se Petr snaží udržovat ve formě i doma. „Kousek za naším domem je ženská věznice a pod ní kopec, který si rád vyběhnu. Kromě toho jsme si teď pořídili kola i s dětskou sedačkou, takže si občas vyjedu s dcerou. A jak děti porostou, jistě budeme dělat i víc výletů po okolí.“

Jedno místo ve Velkých Přílepech pro něj má zvláštní význam. „Ani ne sto metrů od našeho domu končí slepá ulice a je tam to dětské hřiště. A hned za ním je velká skála, ze které je krásný výhled na celé Velké Přílepy. Tam to mám moc rád. Dokonce jsem tam svoji ženu požádal o ruku,“ usmívá se Petr Frydrych.

Jaký je Jan Železný trenér, na co oštěpař myslí, když se rozbíhá na stadionu před hodem a jaké sportovní klání ho nyní čeká, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio