Ostrava bojuje se spalničkami. Hygienici zdravotníkům doporučují nechat se přeočkovat

29. leden 2019

Hlavně krajským městem se šíří spalničky. Hygienici od začátku ledna v Ostravě zaznamenali 9 případů tohoto vysoce nakažlivého onemocnění, celkem v kraji pak onemocnělo 10 lidí. Z toho 4 děti. Na pondělní schůzce se hygienici se zástupci nemocnic dohodli na společném postupu, jak šíření nemoci co nejrychleji zastavit.

Podle hygieniků se v Ostravě rozjíždí lokální epidemie spalniček. I když se čísla na první pohled mohou zdát malá, podle hygieniků je situace vážná.

„Pokud si připustíme, že loni bylo evidováno šest onemocnění v Moravskoslezském kraji, pak epidemiologové mají za to, že deset onemocnění v průběhu jednoho měsíce je významný počet,“ říká hygienik Radim Mudra.

Podle Radima Mudry z krajské hygienické stanice už zahájili řadu opatření, aby šíření vysoce infekční nemoci zastavili. Například důsledně vyhledávají lidi, kteří byli s nemocnými v kontaktu.

„Bylo vydáno 26 příkazů ke karanténě. To znamená, že ti, kteří přišli do epidemiologicky významného kontaktu s nemocným, mají nařízenou karanténu,“ vysvětluje Mudra.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé. Nejdřív vypadají jako běžná virová infekce, ale za pár dnů se objeví sytě červená až fialová vyrážka. Spalničky jsou nebezpečné především svými komplikacemi při sekundárních bakteriálních infekcích.

Podle náměstka hejtmana Martina Geauera (ANO) by se lidé s příznaky spalniček měli držet stranou od dalších lidí. „Vlastně ihned izolovat a nechodit do nemocnice – zavolat si rovnou záchranku a nechat se hospitalizovat na infekčním oddělení. A samozřejmě jsme se dohodli na tom, že v případě potřeby budou rozšířena lůžka, co se týče infekčního oddělení,“ říká Gebauer.

Hygienici na schůzce se zástupci nemocnic doporučili přeočkování těm zdravotníkům, kteří nemají dostatek protilátek. Třeba ve frýdeckomístecké nemocnici urychleně vyšetří hlavně zdravotníky na urgentním příjmu či dětském oddělení.

„Svoláme jednotlivé primáře oddělení, kterých se to týká, a doporučíme jim opatření, která navrhla Krajská hygienická stanice. Budeme se snažit, abychom co nejrychleji zdravotníky dostali do té formy, aby mohli pracovat dál,“ upřesnil ředitel nemocnice Tomáš Stejskal.

Právě očkování je přitom nejúčinnější prevencí proti onemocnění. Hygienici spolu s úředníky se vypraví i do i do ubytoven, kde očekávají, že bydlí děti, které nemají svého lékaře a nemusejí být tak očkovány.

autor: iha
Spustit audio

Související