Ostrava bude bojovat o titul Evropské zelené město 2020

30. listopad 2017
Zprávy , Zprávy

Město Ostrava usiluje spolu s dalšími 12 evropskými metropolemi o titul Evropské zelené město 2020. Je vůbec prvním městem v Česku, které podalo přihlášku. I když ovzduší v Ostravě patří k nejhorším v republice, vedení radnice je přesvědčené, že životní prostředí se výrazně zlepšilo a město se má čím chlubit.

Například paní Otýlie by Ostravě titul Zelené město dala. „Hodně se to tady zlepšilo, líbí se mi tady, lépe se tu dýchá. Ostrava se opravdu moc snaží,“ říká důchodkyně.

„Progres tu je, ale nestačí to. Vadí mi, když je smog a překročené limity, to mi vždycky zhorší náladu. Kandidovat můžeme, ale nevím, jestli ta situace je fanfárová,“ míní asi pětadvacetiletá Vera.

„Neseme si sebou tu dlouhou průmyslovou minulost Ostravy a různé ekologické zátěže, životní prostředí stále není stoprocentní, ale můžeme se srovnávat s městem Essen, které mělo podobné podmínky a titul získalo v roce 2017,“ říká náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová (ANO).

Porota bude města posuzovat z mnoha hledisek. Ostrava musela k přihlášce doložit množství povinných dat, které shromažďovala více než rok.

Podle primátora Tomáše Macury (ANO) ale není hlavní motivací získat titul. „Chceme ukázat, že Ostrava za uplynulé desetiletí prošla obrovskou změnou. A netýká se to jen vzduchu. Jde také o zeleň, nakládání s odpady, mobilita ve městě,“ dodává primátor.

Účast v soutěži podle Macury také umožní sdílet zkušenosti s dalšími evropskými městy, která řeší podobné problémy. Bere to také jako závazek trvale usilovat o zlepšení životního prostředí.

Prvním Evropským zeleným městem byl v roce 2010 Stockholm. Pro rok 2020 bude Ostrava soutěžit například s Lisabonem, Tallinnem nebo Reykjavíkem. O vítězi rozhodne evropská porota v květnu 2018. Vybrané město obdrží kromě prestižního titulu 350 tisíc eur.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio