Ostrava chce zatraktivnit městskou třídu. Úpravy plánuje na šesti prostranstvích

3. květen 2021

Městskou třídu v Ostravě čekají velké změny. Magistrát ji chce totiž zaatraktivnit pro veřejnost. Hlavní průtah tvoří ulice Opavská a 28. října, které spojují celkem tři obvody. Podle města ale třída potřebuje oživit a nepůsobí celistvě, protože některé její části na sebe špatně navazují. I proto magistrát vybral celkem šest míst na této trase, které upraví.

Město chce třídu z ulic Opavské a 28. října více propojit a lépe v ní rozvinout třeba cyklodopravu anebo rozmístění zeleně.

„Je důležité celou třídu rozplánovat a připravit do budoucna, abychom postupně změnili její charakter z té dopravní servisní funkce na městskou třídu, která bude obytná a reprezentativní. Pro mnoho návštěvníků Ostravy je tím prvním, s čím se potkají,“ vysvětluje ředitel městského ateliéru MAPPA Ondřej Vysloužil.

Magistrát vyhlásil takzvané otevřené výzvy pro architekty na úpravu šesti prostranství, které na třídě jsou. Vítězné návrhy se budou dále rozpracovávat. Změny čekají třeba prostor u Smetanova náměstí. Město tam umístí stromy ve speciálních vacích.

„Tyto stromy mají za cíl v tomto místě být, dokud to jejich růst dovolí. Následně se mohou přesunout do míst, kde je možné je zasadit do země,“ říká architektka ateliéru MAPPA Zuzana Paclová.

Město chce šestici prostranství upravit ještě v letošním roce.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související