Ostrava chystá odchyt přemnožených holubů a jejich následné usmrcení

27. duben 2019

Důvodem je přemnožení těchto ptáků, kteří mohou být přenašeči nebezpečných onemocnění. Ještě letos by ve městě mohlo být do speciálních klecí odchyceno zhruba 700 ptáků. Novinářům to tento týden řekl náměstek primátora Radim Babinec (ANO).

Veřejnou zakázku na regulaci populace holubů město vypsalo i na základě žádosti městských obvodů. Odchyt holubů potrvá od května do podzimu, na různých místech bude rozmístěno 48 odchytových klecí, uvedl Babinec. Klece budou ve čtyřech městských obvodech, kromě samotného centra města to bude ještě nejlidnatější městský obvod Jih a pak také Svinov a Polanka. Nejvíce klecí bude v centrální městské části Moravská Ostrava a Přívoz, kde holubi působí nejvíce problémů.

„Holub je ve městech chápán jako škůdce. Má vysokou reprodukční schopnost a minimum přirozených nepřátel. Kromě poškozování majetku, jako jsou fasády či sochy a znečišťování veřejného prostranství je hlavním problémem fakt, že je nositelem chorob přenositelných na člověka - salmonely, toxoplazmózy, tuberkulózy a také parazitů,“ uvedl mluvčí magistrátu Petr Havránek.

Za odchyt a usmrcení holubů město zaplatí 548.000 korun bez DPH, půjde o zhruba 700 holubů. "Požadovaný počet vychází ze zkušeností z obvodů z loňských let. Například jen v městském obvodu Poruba ročně odchytí 500 holubů. V centru Ostravy a ve Svinově se odchyt prováděl naposledy vloni od června do konce listopadu, odchyceny byly tři stovky holubů," uvedl Havránek. Město také vyzývá obyvatele, aby holuby nekrmili a nemanipulovali s odchytovými klecemi.

zdroj: ČTK
Spustit audio