Ostrava hledá provozovatele sdílených kol pro příští rok

17. říjen 2019 13:09

Ostrava hledá provozovatele sdílených kol pro příští sezonu. Zájemci o provozování bikesharingu na území města mohou podávat své nabídky do 7. listopadu. V Ostravě se sdílená kola těší značné oblibě a počty zapůjčených kol narůstají. Novinářům to řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO). Město na projekt poskytne maximálně deset milionů korun, ale očekává, že náklady v samotné soutěži budou nižší.

Město se službou začalo loni, kdy v Ostravě jezdila růžová kola společnosti Rekola. Ve výběrovém řízení na letošní rok zvítězila německá firma Nextbike s modrými koly. V Ostravě nakonec ale službu bez dotace města nabízela i společnost Rekola.

Během prvního roku fungování službu využilo asi 16.000 uživatelů, kteří za necelých sedm měsíců provozu ujeli přes 130.486 kilometrů, letos jen na kolech finančně podporovaných městem 33.361 uživatelů od dubna do září našlapalo celkem 405.180 kilometrů.

„Rozhodli jsme se, že ještě i pro příští rok budeme tuto službu podporovat formou finančního příspěvku na každou výpůjčku. O bikesharing je velký zájem, Ostravané jej považují za jednoduchý, rychlý a levný prostředek pro přepravu po městě, což je dobře,“ uvedla Šebestová.

Čtěte také

Koncesi na provozování sdílených kol v Ostravě získá zájemce s výhodnější nabídkou. Místy pro odkládání kol budou nadále cyklostojany, které zajistí město. Momentálně je jich 238. Slouží nejen provozovatelům bikesharingu, ale i veřejnosti ke krátkodobému odstavení vlastních kol. Kola naopak dodá provozovatel služby, který musí zajistit i jejich potřebný servis. Podmínkou je také mobilní aplikace, jejímž prostřednictvím se kola budou moci zapůjčit.

V době vrcholu sezony od června do září by mělo být k dispozici minimálně 900 kol, od března do května a od října do prosince 800 kol. Mělo by opět jít o městská kola s nízkým nástupem, třístupňovou přehazovačkou a košíkem umístěným v přední části kola.

Většinu letošních sdílených kol lidé využili na cesty kratší než 15 minut, měli je tedy díky příspěvku města zdarma. Největší zájem o půjčování kol je v obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a v Porubě. V centru města se nejvíce využívají stanice u Nové Karoliny, na Masarykově a Prokešově náměstí a v Komenského sadech. V Porubě jsou to stanice na Hlavní třídě a u Duhy. Ostravský rekordman letos zatím najel na sdíleném kole dohromady 727 kilometrů během 606 jízd.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související