Ostrava in memoriam ocenila zpěvačku Věru Špinarovou

10. květen 2017
Zprávy , Zprávy

Zastupitelé města Ostravy dnes in memoriam udělili Cenu města Ostravy zpěvačce Věře Špinarové, která náhle zemřela 26. března v 65 letech.

Cenu za zpěvaččin mimořádný přínos městu Ostrava v oblasti kultury z rukou primátora Tomáše Macury (ANO) převzal zpěvaččin syn Adam Pavlík. Při předávání ceny zazněl sálem zastupitelstva znovu zpěvaččin hlas, a to prostřednictvím písně Jednoho dne se vrátíš.

„Za mamku hrozně moc děkuju, hrozně si toho vážím, je to pro ni obrovská čest a jediné, co mě mrzí, že si tu cenu nemohla převzít osobně,“ řekl bezprostředně po předání Pavlík.

Připomněl, že Špinarová byla ostravská patriotka. „Byla to Ostravačka každým coulem. Vždycky říkám, že Ostravák je takový, že každého pošle na dvě doby a mamka byla přesně ten člověk, ta se s nikým nepárala a každému řekla na rovinu, co si o něm myslí, a asi proto ji ti lidi měli rádi. Nikdy si nehrála na žádnou hvězdu, byla Ostravačka a byla na to hrozně hrdá,“ podotkl Pavlík.


Cena města Ostravy se uděluje za dosažení úspěchů v různých oborech. Město lidem předává i čestné občanství, které je ale především za lidská hrdinství a mimořádné činy. Cena města Ostravy je udělována od roku 1996 a dosud ji získalo 27 osobností či kolektivů. Jsou mezi nimi například operní pěvkyně Eva Dřízgová-Jirušová, hokejista David Moravec, zpěvačka Marie Rottrová, ale například i Kubínovo kvarteto či Janáčkova filharmonie Ostrava.

Zvažuje, že by na příští rok připravil jeden vzpomínkový koncert, na němž by vystoupili zpěvaččini přátelé a zazněly by zpěvaččiny skladby. Koncert by se určitě konal v Ostravě. „Dostal jsem samozřejmě nabídku na O2 Arénu, ale to bych mamce nemohl udělat,“ podotkl Pavlík.

Ztráta matky je pro něj stále čerstvá. „Ta doba momentálně není jednoduchá. Já jsem si třeba od té doby nic nepustil od mamky, nesáhl jsem na piáno, je to opravdu čerstvé,“ řekl Pavlík.

Zpěvačka zkolabovala při koncertu v Čáslavi, měla zástavu srdce. Převezena byla do pražské motolské nemocnice, kde o několik dnů později zemřela.

Rodačka z Pohořelic u Brna byla po celý život spjata s ostravskou hudební scénou. Špinarovou proslavily písně jako Meteor lásky, Bílá jawa 250, Raketou na Mars, Měj mě rád nebo Jednoho dne se vrátíš. Mezi špičku domácí populární scény ji vynesla nahrávka Music box z roku 1969, o tři roky později vydala své první album Andromeda. Poté vystupovala se skupinami Speciál a Notabene. Celkem vydala 13 desek.

Zpěvačce při veřejném rozloučení vzdalo hold obrovské množství fanoušků, městská policie odhadovala, že jich do smuteční síně krematoria ve Slezské Ostravě přišlo až 40.000.

zdroj: ČTK
Spustit audio