Ostrava na čas přijde o samce lva indického, podpoří chov v pražské zoo

16. listopad 2017

V ostravské i pražské zoo zatím marně čekají na mládě lva indického. Díky spolupráci obou zahrad se ale teď šance na odchov zvyšuje. Ostravská zoo totiž dočasně poskytla svého samce pražské zahradě a jeho přesunem se vlastně řeší hned dva problémy najednou. Ostravská samice, která je zřejmě napářená, totiž teď potřebuje klid a její pražské kolegyně zase někoho, kdo by o ně měl zájem.

Devět lidí nese transportní bednu se lvem a nakládají ji do auta, které sem přijelo ze Zoo Praha. „Sohan cestuje do Prahy v rámci evropského chovného programu. Měl by se zapojit do pokusu o reprodukci s našimi dvěma lvicemi,“ říká kurátor chovu šelem z pražské zoo Pavel Brandl.

Svého samce sice pražská zoo má, ale ten moc aktivní není. „Zatím nejeví o svoje samice velký zájem, takže aby neztrácely čas a neodtikávaly jim biologické hodiny, proto v rámci toho evropského chovu dochází k přesunu ostravského samce dočasně do Prahy,“ dodává Brandl.

Kiba, současná partnerka Sohana v ostravské zoo, už dvakrát mládě porodila. „Jenomže oba porody nebyly završeny úspěšným odchovem. Mládě sice bylo matkou očištěno, ale nedokázala mu dát napít a do druhého dne de facto uhynulo,“ vysvětluje ostravská zooložka Adéla Obračajová.

Samice je opět napářená a chovatelé ji chtějí dopřát co největší klid. Zjistili, že přítomnost samce ji možná stresuje, a tak jeho přesun do Prahy by vlastně mohl být prospěšný pro obě zahrady.

„Myslím si, že kdo nic nedělá, nic nezkazí. Je prostě důležité s těmi zvířaty pracovat, důležitá je ta populace lvů indických v lidské péči jako taková, nikoliv samotný jedinec. A vzhledem k tomu že v evropském záchovném programu se v loňském roce podařilo odchovat 22 mláďat, ale v Praze ani v Ostravě se to zatím nedaří, tak je s tím potřeba něco dělat,“ dodává Obračajová.

Nakládání transportní bedny se samcem lva indického

Pražští a ostravští pracovníci zoo už se loučí a auto se lvem odjíždí. Chovatelé věří, že se díky této spolupráci dočkají prvního mláděte lva indického narozeného v Česku, ať už v Ostravě nebo v Praze.

autor: iha
Spustit audio