Ostrava nesouhlasí se stavbou kanálu Dunaj-Odra-Labe. Premiérovi pošle dopis

11. listopad 2020 21:12

Ostravští zastupitelé nesouhlasí se stavbou kanálu Dunaj-Odra-Labe. Nesouhlasné stanovisko jednomyslně odhlasovali na dnešním jednání zastupitelstva a žádají ukončení příprav výstavby tohoto vodního díla.

Zastupitelé také odhlasovali, že premiérovi Ostrava pošle dopis s nesouhlasným stanoviskem. Primátor Tomáš Macura (ANO) říká, že stavba by pro město znamenala množství problémů.

„Nám zabírá formou územní rezervy velmi rozsáhlé a cenné území v rámci města. Pakliže by byl tento projekt realizován, vytvořil by další bariéru ve městě v šířce několika desítek metrů,“ uvedl primátor.

Vláda rozhodla o tom, že stavbu začne připravovat, na začátku října. První etapa by měla stát zhruba 15 miliard korun, stavba by mohla začít po roce 2030. Projekt dlouhodobě prosazuje prezident Miloš Zeman, odsoudily ho ale například desítky českých vědců.

„Celá koncepce projektu je už zastaralá. V mezidobí došlo k zásadnímu útlumu koksárenství i těžby uhlí a celý region se transformoval, odklonil se od zpracovatelského průmyslu základních surovin, který mohl generovat poptávku po lodní dopravě. Význam kanálu pro průmyslovou dopravu by tedy byl velmi sporný,“ míní náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

autoři: Petr Dušek , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související