Ostrava ocenila strážníky, kteří zachránili život mladé ženě. Srdce se jí zastavilo přímo na ulici

25. květen 2022

Stužku za záchranu lidského života dostali dva ostravští strážníci – Veronika Mártonová a Nikola Banev. Letos v dubnu pomáhali šestadvacetileté ženě, která zkolabovala přímo na ulici. Žena zprvu nedýchala a městští policisté proto museli okamžitě zahájit takzvanou nepřímou srdeční masáž.

„V jednu chvíli nám starší muž skočil téměř před auto, mával a urgoval zastavení,“ vzpomíná strážnice Veronika Mártonová na začátek zásahu, při kterém pomáhala zachránit život ženy. Ta zkolabovala přímo na ulici. „Nad ležící ženou se už skláněl hlouček lidí,“ popisuje strážnice s tím, že důležitá byla včasná rychlá reakce. Žena zprvu nedýchala. „Mladá žena byla zřejmě po vážné operaci srdce, protože měla velkou jizvu na hrudi,“ poznamenala Mártonová. Srdeční masáž strážnice udržovala až do příjezdu lékaře.

Stužku „Za záchranu života“ uděluje primátor od roku 2005. Do současné chvíle ostravští strážníci zachránili 25 lidských životů. Ocenění převzalo už celkem 43 ostravských strážníků.

Zdroj: Městská policie Ostrava

„Kolegyně byla strašně rychlá. Než jsem zaparkoval auto, už byla u ženy a masírovala ji v podstatě bez přestání až do příjezdu záchranné služby,“ dodal strážník Nikola Banev.

Dvojice městských policistů měla připravený i defibrilátor. Lékař, který na místo přijel, ho ale nakonec nevyužil, protože ženě po operaci srdce mohl elektrický výboj ještě více ublížit.

Přístroj ale i tak mají městští policisté ve výbavě. „V současné době máme jako organizace dva defibrilátory, které používáme. Strážníci je mají k dispozici ve vozidlech, a pokud operační technik dostane informaci, že máme osobu, která nejeví známky života, tak primárně vysílá právě hlídku vybavenou touto technikou. Do budoucna bychom rádi vybavili více vozidel, protože se nám ta technika jednoznačně osvědčila,“ říká ředitel ostravských strážníků Miroslav Plaček.

Letos městští policisté poskytovali nepřímou srdeční masáž celkem třikrát.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související