Ostrava otevřela opravené prostory historické budovy městských jatek

17. květen 2022

Lidé si mohou prohlédnout nově zrekonstruovaná historická jatka v centru Ostravy. Město stavbu zpřístupnila pro veřejnost až do 10. června. Rozlehlá budova z červených cihel se dva roky opravovala. Teď je z jatek umělecká galerie s řadou zajímavých technických prvků.

Polský architekt Robert Konieczny ukazuje jednu z místností nově opravených ostravských jatek. Největší zvláštností jsou tady velká otočná vrata, jedna z vůbec nejtěžších věcí celé rekonstrukce.

„Je to opravdu tak zvláštní a specifický prvek, který vyžadoval práci poměrně širokého týmu. Dnes vidíte otočná vrata, říkáme tomu vrata, ale fakticky jsou to stěny. Šest otočných stěn, které jsou v místě těch původních vrat,“ popisuje Marek Podzemný, výrobní ředitel stavební firmy, která celá jatka opravovala.

„Pod nimi jsou obrovské jímky, ve kterých jsou motory a technologie, která otáčí tím vřetenem, na kterém jsou stěny zavěšeny. Ty stěny se skládají z krabic, které jsou opatřeny tepelnou izolací,“ popisuje Podzemný.

Celková oprava historické budovy jatek vyšla na 265 milionů korun. Dělcíci v tuto chvíli pracují venku na fasádě a provádějí poslední dokončovací práce. „My jsme v takové fázi, kdy řešíme vady a nedodělky. Je to dozdívání některých částí fasády a patinace,“ říká náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Upravovat se bude i blízké okolí jatek. „Buduje se tady takové divočejší zelené prostranství, v budoucnu uvidíme spoustu stromů, bude tady přírodní biotop, mlatové chodníčky, vodní prvky,“ dodává Bajgarová.

Opravené prostory jatek se během letošního roku stanou novým sídlem ostravské galerie Plato.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související