Ostrava pokračuje v odstraňování reklamního smogu z centra města

5. říjen 2020 08:10

Boj proti reklamnímu smogu v Ostravě pokračuje. Lidé v centru už například nemusí procházet pod velkoformátovými reklamami, které visely nad chodníky. Třeba v ulici Zámecké ještě před několika týdny bylo hned několik takových reklam. Dneska už tam ale nenajdete ani jednu.

„Jsem rád, že to zmizelo. Vyčistilo se to tady a je to krásnější,“ chválí pan Miroslav, který v ostravském centru žije už přes 70 let.

Čtěte také

Jeden z reklamních bannerů visící nad Zámeckou ulicí musel sundat i provozovatel obchodního a zábavního centra Horník. „Je problém udělat to rozhodnutí předtím, než je nějaká vyhláška, protože je tam toho spousta a člověk dělá, co může, aby uživil své podnikání. Takže je zapotřebí propagace. Ale teď jsme se přesunuli spíš na online a naše myšlenka je, že reklama patří na internet a ne do centra města,“ říká Jan Sopuch.

Město s reklamním smogem začalo bojovat už v minulém roce. „Myslím, že ta cesta je podstatně delší,“ popisuje radní Lukáš Jansa (Piráti). Bude trvat ještě několik let, než se město vypořádá s dalším reklamním smogem, ale věřím, že to dopadne dobře,“ dodává.

Město se chce v další fázi boje s reklamním smogem zaměřit mimo jiné na výlohy obchodů. Majitelé je podle připomínek radnice měli původně předělávat do konce letošního roku. Kvůli koronavirové krizi ale tato lhůta skončí až na konci roku 2021.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související