Ostrava připravuje projektovou dokumentaci pro parkovací dům v centru města

23. leden 2023 11:09

Sedm nadzemních a dvě podzemní podlaží bude mít nový parkovací dům v centru Ostravy. Architekti teď pracují na projektové dokumentaci k budově, která vznikne ve velké proluce u Masarykova náměstí. V plánech provedli i některé úpravy. Dům třeba navrhují tak, aby se některé části v budoucnu daly přestavět na byty. Oproti původním propočtům stoupla i cena celé stavby.

„Teď jsem tady kroužila deset minut, než se uvolnilo parkovací místo. A pro mě s malým dítětem je celkem namáhavé tady něco najít,“ popisuje paní Sandra. Hledání místa v centru Ostravy v blízkosti katedrály je pro ni pravidelně utrpením. Nový parkovací dům by proto uvítala.

Ředitel městského ateliéru MAPPA Ondřej Vysloužil a listuje papíry a ukazujeme, jak bude parkovací dům vypadat. „Tady architekti vymysleli takový jako přechod fasády, aby to nebylo příliš jednotvárné. Takže mám takovou fasádu s velkorysejším i okny směrem do ulice Zámecké. Tady před námi bude ta hlavní boční stěna, ale potom v té Purkyňově ulici se fasáda někde zhruba v polovině začne měnit a začne reagovat na náměstíčko, které je u kostela,“ ukazuje architekt.

Doprava v okolí katedrály se změní. „Nebudou tady šikmá stání ale jen podélná, aut tady bude podstatně méně. Na povrchu budou pouze pohotovostní stání a většina těch kapacit se dostane do parkovacího domu,“ dodává Vysloužil.

Dole budou komerční prostory a počítá se i s tím, že v budoucnu by se část parkovacího domu mohla změnit na byty. „Představme si, že ten dům má železobetonový skelet a to je nějaká schránka, která umožňuje variabilní využití. Takže lze potom se rozmyslet v nějakém vzdálenějším horizontu a opravdu celou tu budovu změnit na jiné využití,“ říká architekt.

Cena stavby parkovacího domu vzrostla o 19 procent a aktuálně se pohybuje okolo 522 milionů korun.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související