Ostrava se chlubí unikátním loutkovým divadlem pro děti i dospělé

20. říjen 2016

Pětipodlažní objekt ve tvaru impozantní kampanily, v jehož suterénu najdeme alternativní scénu Divadla loutek Ostrava, není možné přehlédnout pro jeho originalitu. Průčelí přístavby totiž zdobí orloj, u kterého se zastavují malí i velcí návštěvníci divadla, ale také kolemjdoucí. Jaká je jeho historie?

Ostravské divadlo loutek vyrostlo jako jediné v republice na zelené louce, v případě Ostravy vlastně na Černé louce. Divadlo se v roce 1999 přestěhovalo z rohu Masarykova náměstí, kde mělo své působiště od roku 1953.

„Hrajeme dvě dopolední představení a od té doby, co máme Alternativní scénu, tak i čtyři. První začíná o půl deváté, Alternativní scéna začíná později, aby se nám diváci v šatně neutloukli,“ říká umělecký šéf divadla Václav Klemens.

Budova dostala v roce 2011 ještě přístavbu, která má tvar věže. Její průčelí zdobí loutkový orloj a hodiny s hvězdnou oblohou. Orloj hraje jen přes den. Začíná v osm hodin a pak jeho cyklus je dvouhodinový.

Orloj Divadla loutek Ostrava

„Orloj v sobě skrývá za trojími dveřmi dvojice loutek, které jsou vyřezány ze dřeva. Jejich autorem je Tomáš Volkmer a z toho dřeva je vyrobil Pavel Skorkovský. Mají velikost asi 180 centimetrů a jednu dvojici tvoří král s královnou, druhou anděl s čertem. Ve středních dveřích uvidíte smrtku s kašparem,“ dodává Klemens.

autor: dam
Spustit audio