Ostrava se chystá na atletický Kontinentální pohár. Dvoudenní akce začne v sobotu

7. září 2018

První ročník vyhrála Amerika, druhý jasně Evropa. Řeč je o atletickém Kontinentálním poháru. A právě tyto dva kontinenty jsou hlavními favority víkendového třetího ročníku soutěže v Ostravě. My jsme mluvili s oběma kapitány – evropským Colinem Jacksonem a americkým Mikem Powellem.

Kontinentální pohár měl dříve předchůdce pod názvem Světový pohár. Jednoho z deseti ročníků takto pojmenovaného měření kontinentů se v roce 1992 v kubánské Havaně vítězně zúčastnil i současný kapitán Evropy, bývalý britský překážkář Colin Jackson.

„Atletika má běžné velké závody, jakými jsou olympijské hry, mistrovství světa, nebo mistrovství Evropy. Všechno je zažité, ale Kontinentální pohár je příležitost zkusit něco nového. Až to v Ostravě začne, atleti vycítí novou výzvu,“ říká Jackson.

Jako v předchozích dvou ročnících budou o výhru usilovat pravděpodobně Evropa a Amerika. „Myslím, že tým Ameriky je velmi silný. Mít Severní, Střední a Jižní Ameriku dohromady skoro není fér. Opravdu nám věřím,“ je tradičně sebevědomý kapitán Ameriky Mike Powell, stále platný držitel světového rekordu ve skoku do dálky.

„Jako kapitán Ameriky by to asi měl říkat. Pro tým je důležité, aby mu kapitán věřil. Ale možná jim jen zvedá sebevědomí. Realita je taková, že Evropa je silnější,“ kontruje Colin Jackson.

Kapitáni jednotlivých kontinentů můžou každý den v mužských i ženských disciplínách použít po jednom žolíkovi a jeho tým pak získá dvojnásobný počet bodů. Jackson už jasno má. „Evropa jako tým je multitalentovaný, proto můžu dát rozhodně žolíka na nejméně šest disciplín, které téměř jistě můžeme vyhrát,“ přidává dobře naložený Jackson.

Afričané budou patrně dobří v dlouhých bězích, Asiaté a obyvatelé Oceánie zase v technických disciplínách, ale mezi Evropu a Ameriku se nejspíš nevklíní. „Celkově Afrika a Asie mají silné disciplíny, ale Evropané a Američané jsou dobří skoro ve všech,“ doplňuje před víkendem Powell – atlet, který před 27 lety skočil do dálky 895 centimetrů.

autor: ddp
Spustit audio