Ostrava se potýká s nedostatkem peněz

4. červenec 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Náměstek primátora Miroslav Svozil, který má na starosti hospodaření s penězi města říká, že ke konci května chybělo v pokladně přes 490 milionů korun. Soudí, že je to dáno novou metodikou příjmů v obci na daních. Podle opozice ale chybu udělalo ministerstvo financí, které špatně odhadlo celorepublikové příjmy z daní.

Miroslav Svozil: Je to poměrně dramatický propad. Je to určitě dáno novou metodikou příjmů v obci na daních.

Opoziční zastupitel US Radim Nováček vidí příčiny propadu v příjmech jinde. Říká, že chybu udělalo ministerstvo financí, potažmo vláda, která špatně odhadla celorepublikové příjmy z daní. S těmito, podle Nováčka, nadhodnocenými údaji, pak město sestavovalo svůj rozpočet.

Radim Nováček: Já se domnívám, že vládu k tomu vedla skutečnost, že potřebovala ty příjmy nadhodnotit, aby se vešla do kritéria opoziční smlouvy, které definovalo výši schodku státního rozpočtu, a proto takto nadhodnotila příjem s DPH s tím, že dnes se potýkají s neplněním příjmů. Samozřejmě, že všechny obecní rozpočty, protože takto na základě metodiky vlády sestavily své rozpočty a dneska zjišťují, že příjmy jsou vyšší.

Opoziční zastupitel Nováček tvrdí, že by se mělo okamžitě jednat s ministerstvem financí. To na zastupitelstvu připustil i náměstek primátora Miroslav Svozil. Doposud se tak ovšem nestalo. Podle náměstka Svozila z ODS však postoj ministerstva financí dá pochopit.

Miroslav Svozil: Jak víte, došlo nedávno ke změně na pozici ministra financí. Nyní asi měsíc je ve funkci nový pan ministr Rusnok a určitě je, co se této záležitostí těch rozpočtových výhledů zaneprázdněn, zejména tvorbou státního rozpočtu na rok 2002 a určitě je velice zaneprázdněn.

Zastupitel za KSČM Josef Babka nemá velké obavy, že se propad v příjmech nějak výrazně projeví v příjmech města.

Josef Babka: Výpadek daňových příjmů je vždy nepříjemný pro každý subjekt. Město Ostrava má tu výhodu, že v minulém období si naspořila určité finanční zdroje, zejména z prodeje akcií vodárenských a plynárenských společností. Čili dramatický dopad na město myslím mít nebude, ale je třeba se samozřejmě výběru daní a vedení tohoto věnovat nadále.

Všichni oslovení zastupitelé se shodli na jednom. I když v pokladně chybí téměř půl miliardy Kč, nesmí se to projevit v investicích. Radnice by podle nich neměla už probíhající investiční akce zastavit. V investičním plánu město například počítá se sanací panelových domů, opravou vodohospodářských sítí či rekonstrukci Národního divadla moravskoslezského.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: ada , mta , spr
Spustit audio

Více z pořadu