Ostrava se připojila k národní aplikaci na snížení odpadu Nevyhazuj to

8. prosinec 2019 22:42

Ostrava se připojila do celonárodní mobilní aplikace Nevyhazuj to, jejímž cílem je snížit množství produkovaného odpadu. Lidé jejím prostřednictvím mohou darovat nepotřebné věci nebo naopak něco zdarma získat.

„Aplikace funguje tak, že každý, kdo nabízí nepotřebnou věc, ji samozřejmě nabízí zdarma. A ten, který má o ni zájem, si pro ni přijede nebo si tu věc na nějakém smluveném místě předají,“ uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Čtěte také

Podle ní se město snaží předcházet vzniku odpadů a aplikace tak zapadá do jeho strategie. "Blíží se vánoční svátky a lidé dělají doma úklidy, takže bychom rádi podpořili i právě to, že některé věci se mohou někomu jinému zase hodit," uvedla Šebestová.

Ostrava má v aplikaci vlastní subdoménu  http://ostrava.nevyhazujto.cz ostrava.nevyhazujto.cz . Za její provoz bude město platit zhruba 8000 korun za měsíc. Aplikaci mohou zájemci využívat zdarma. Ostravský portál je dostupný na počítačích, tabletech i mobilních telefonech. Zájemci stačí aplikaci otevřít a zaregistrovat se v ní. Pak už může sledovat nabízené zboží nebo naopak nabízet prostřednictvím inzerátů věci, které už nepotřebuje.

Celonárodní portál Nevyhazuj to funguje od roku 2010. V současnosti má přes 50.000 registrovaných uživatelů. Dosud se díky němu podle mluvčí města Andreji Vojkovské podařilo zachránit přes 130 tun věcí a přes 60.000 předmětů našlo nového majitele. Nejčastěji se nabízí nábytek a bytové doplňky, ale v nabídce už byla také například užovka, trabant nebo piano.

zdroj: ČTK
Spustit audio