Ostrava spustí i v tomto roce speciální zimní program pro bezdomovce

6. prosinec 2019 06:00

V Ostravě se s příchodem zimy opět chystá tradiční zimní program pro lidi bez domova, během kterého se zvyšují kapacity v zařízeních pro bezdomovce. Začíná ve chvíli, kdy teploty klesnou pod bod mrazu a jsou obsazena místa v noclehárnách.

Podle informací magistrátu žije ve městě na ulici zhruba 900 lidí, roste počet starších žen bez přístřeší. Jak upřesnila mluvčí města Andrea Vojkovská, zhruba pro 750 lidí jsou místa ve standardních zařízeních, v mrazech se jejich počet dá rozšířit asi o 90 míst. Kapacity jsou podle města dostatečné, během zimního programu společně s neziskovkami posílí terénní služby.

„Mezi novinky pro letošní rok můžou patřit třeba Iglou, jejich počet bude rozšířený z loňských 14 na letošních 20. Mezi těmi klasickými se objeví i tři větší – budou pro páry, které chtějí zůstat venku,“ dodala mluvčí.

Město na program stejně jako loni vyčlenilo 300.000 korun. Služby pro něj každoročně zajišťují Armáda spády a Charita Ostrava.

Charita stále shromažďuje pro lidi bez domova také oblečení a obuv, které dárci mohou předat v Šatníku Charity Ostrava v Jeremenkově ulici.

Lidé bez domova letos budou moci využít zrekonstruované a rozšířené prostory Armády spásy, které jsou určeny právě pro zimní program. V komplexu u Nových válcoven už funguje nízkoprahové denní centrum a noclehárna pro muže, v lednu se na stejné místo přestěhuje také noclehárna pro ženy. Armáda spásy během zimního programu zvýší kapacitu nocleháren, a to z 94 na 154 míst.

„Pokud je venkovní teplota pod bodem mrazu, otevíráme zimní noční centrum, kde nám v takovém případě město Ostrava přispívá na energii a hradí mzdu dalšího pracovníka, který se stará o provoz centra a o základní stravu a pitný režim uživatelů,“ uvedl ředitel Armády spásy Tomáš Hruška.

Bezplatná nízkoprahová zimní noční centra bude v mrazech otvírat také Charita Ostrava. Pokud se naplní krizové noclehárny v Charitním domě sv. Benedikta Labre a v Charitním domě sv. Františka, bude charita nabízet také takzvané volné židle ve vytopených prostorách.

Spolu se zvýšením kapacity nocleháren se zintenzivní také terénní sociální práce. Sociální pracovníci budou jezdit do míst, kde je nejvíc bezdomovců. Radí jim, kde najdou potřebné zázemí.

autor: pik | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související