Ostrava z bezpečnostních důvodů vymění vánoční strom na centrálním náměstí

8. prosinec 2021 09:35

Ostrava z bezpečnostních důvodů vymění vánoční strom na centrálním Masarykově náměstí. Důvodem je zhruba dvoumetrová vertikální prasklina v kmeni stromu, kterou při kontrole odhalili techničtí pracovníci. Novináře o tom dnes informovala mluvčí Ostravských Vánoc Pavlína Merendová.

„V úterý jsme od technických pracovníků obdrželi informaci o poškození stromu. Na místo Ostravské městské lesy a zeleň povolaly specializovanou pracovnici v oblasti dendrologie, a ta po bližším prozkoumání doporučila strom odstranit,“ uvedl Jan Šumbera, jednatel výstaviště Černá louka, která má organizaci vánočního programu na starosti. Techničtí pracovníci bezprostřední okolí stromu oplotili tak, aby zajistili bezpečnost návštěvníků.

„Již teď máme ve spolupráci s Ostravskými městskými lesy a zelení vytipovaných několik stromů jako náhradu za tento jedenáctimetrový smrk ztepilý. V návaznosti na to, jak rychle půjde odstranění původního stromu a zajištění převozu stromu nového, se tak Ostravané brzy dočkají jeho náhrady,“ doplnil Šumbera. Strom se ve městě rozsvítil před necelými dvěma týdny.

Již dnes ráno začali techničtí pracovníci ze stromu sundávat osvětlení. Během dopoledne by měli mít hotovo a poškozený strom bude odvezen. „Během dnešního dne by měl být smrk z Masarykova náměstí odvezen a poklop, který kryje místo k usazení stromu, znovu zajištěn tak, aby návštěvníkům náměstí nehrozilo žádné riziko,“ doplnil Šumbera.

Vánoční strom na Masarykově náměstí
zdroj: ČTK
Spustit audio

Související