Ostrava žije vínem, dýně v Hlučíně, hrady a zámky v akci... Vyberte si z našich tipů

22. říjen 2021

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Prvním tipem vás zveme do Frýdku-Místku. Plápolání svíček a pracovníci převlečení za herce. I takto může vypadat tradiční, avšak nevšední prohlídka frýdeckého zámku. Večer vám zpestří pohádkový příběh, který vám zahrají improvizovaní herci a tajemnou atmosféru doladí všudypřítomné svíčky. Prohlídky budou probíhat od šesti hodin večer vždy ve dvacetiminutových intervalech.

A u zámku ještě zůstaneme. Tentokrát ale zveme do Kravař, kde organizátoři varují před přítomností strašidel a nejrůznějších pohádkových bytostí. Hlavní roli by letos měl sehrát dobře známý upír Drákula. Strašidelné prohlídky kravařského zámku začínají už od šesti hodin večer a jsou doporučeny všem, kdo se rádi bojí.

Zámek Kravaře na Opavsku

Tradice jarmarků se u nás obnovuje ve velkém. Proto vás zveme na podzimní jarmark do Nového Jičína, kde budou v nabídce nejen výrobky s podzimní tématikou, ale také všemožné produkty od regionálních výrobců nebo třeba řemeslné či jiné rukodělné doplňky. To vše už od osmi hodin na Masarykově náměstí v Novém Jičíně.

Hudební tip na tento den vás jistě potěší. Jedná se o slovenskou oblíbenou kapelu NO NAME. Zahraje od osmi večer v hudebním klubu Kofola v Krnově.

Sobota

Ostrava žije vínem. To je název největšího moravskoslezského festivalu vín, který je pořádán již čtvrtým rokem v Ostravě. Svět vína přijedou představit a lépe přiblížit zástupci vinařství z Moravy, Rakouska a Španělska. V rámci vstupenky se pak můžete těšit na zážitkovou degustaci s šéfkuchařem Mlýna Vodníka Slámy a vinařem Markem Špalkem. Chybět nebude ani pestrý doprovodný program v podobě různých workshopů nebo přednášek o víně a po celý večer bude zajištěn hudební doprovod. Návštěvníci si budou moci prohlédnout i Národní zemědělské muzeum, kde se akce koná od sobotních 12 hodin.

Program pro děti na sobotu nabízí hrad Hukvaldy, kde se můžete těšit na Popletenou pohádku nebo rytířský turnaj. Po celou dobu akce bude k vidění ukázka dobových zbraní a zbroje. Akce s názvem Putování po stopách dobových příběhů začíná už v deset dopoledne.

Hrad Hukvaldy

Přines, vyměň, odnes – akce s myšlenkou, že třídění má smysl. Rodinné centrum ve Studénce nabízí možnost, jak alespoň maličko ulevit naší planetě. Ať už se chcete zbavit nepotřebných věcí, které máte doma nebo ušetřit nějaké peníze, pak si určitě nenechte ujít tuto zero waste událost – aneb lidově řečeno blešák. Zároveň tím uděláte dobrý skutek, jelikož věci, které nikdo nevyužije, budou přebrány a následně odvezeny na charitu. Začátek je v 14:30.

O hudební program se v sobotu postará Ondřej Smeykal. Čeká na vás jedinečný zážitek z akustického koncertu předního hráče na australský domorodý nástroj – didgeridoo. V 18 hodin začne beseda o hudbě přírodních nástrojů a následovat bude koncert už zmiňovaného profesionála Ondřeje Smeykala.  To vše v kostele sv. Josefa ve Fulneku.

Neděle

Zimní stadion Opava pořádá tradiční školu bruslení. Pro začínající i pokročilé bruslaře nabízí Centrum volného času Opava již tradiční lekce bruslení pro děti od pěti let. Formou tréninku, cvičení i zábavných her se děti učí nejen první krůčky na bruslích, ale i veškerou techniku jízdy. Nutností jsou pouze lední brusle a přilby. Lekce probíhá hodinu a začíná přesně v 7:45.

S dalším tipem zamíříme rovnou do Hlučína. K podzimu totiž neodmyslitelně patří dýně a s tím spojený svátek Halloween. Rozmarný kulturák v Hlučíně si připravil akci plnou smíchu, her, soutěží a zážitků nejen pro děti. V kreativních dílnách si pak můžete vyrobit vlastní lampióny a chybět nebudou ani dýňové hody. V 17:45 proběhne vyhlášení vítězů o nejlepší masku či kostým a jen o čtvrt hodiny později už bude probíhat strašidelný průvod s lampióny. Pro všechny dospělé v kostýmu je připraveno pivo zdarma. Celá akce začíná ve tři hodiny odpoledne v Kulturním domě.

Kdo se bude smát naposled aneb souboj Dušičky versus Halloween v Polsku

Vítejte na palubě. Jedná se o vystoupení skupiny Akoband, která vám bude hrát v atmosféře zaoceánských lodí. Představí vám tak hity z různých koutů světa, a to vše na jednom místě – v Klimkovickém kině už dnes od 17ti hodin.

Ve Frýdku-Místku si pak můžeme společně prohlédnout grafickou tvorbu Leopolda Parmy. Muzeum Beskyd Frýdek-Místek pořádá výstavu na počest 130 let od narození „Krajináře Beskyd“ – fotografa, grafika, malíře, kantora a dobrého člověka Leopolda Parmy. Výstavu je možno navštívit od pěti hodin odpoledne a k vidění bude až do konce listopadu.

Spustit audio