Ostrava znovu poskytuje bezdomovcům s covidem péči v karanténním zařízení

29. srpen 2022 15:25

V Ostravě znovu ožil karanténní dům pro bezdomovce, kteří onemocněli covidem. Magistrát jim umožňuje, aby tam dobrovolně přečkali dobu izolace, zajistí jim jídlo, na místě se mohou umýt a když se jim zhorší zdravotní stav, správce může zavolat zdravotníky. Podle radnice se tak snižuje riziko přenášení nákazy. Od poloviny letních prázdnin tam zatím pobývalo jen několik lidí bez přístřeší, v době vrcholící pandemie jich tam bylo najednou i patnáct.

Předsedkyně ostravské Potravinové banky Helena Balabánová ve skladu ukazuje už nachystaný balík, který posílají do karanténního domu. Potravinová banka je na zásobování zařízení, kterému tady říkají covidový domeček zvyklá. Když byla epidemie na vrcholu, dělali to prakticky nonstop, pak přišel útlum a teď už znovu občas balíky jídla chystají.

Čtěte také

„Vlastně s tím přírůstkem se město Ostrava na nás znovu obrátilo. Takže zase budeme zavážet tenhle dům. Oni nemají nikoho, kdo by jim jídlo obstaral, tak aby s tím covidem nikam nechodili, zásobujeme je potravinami,“ potvrzuje tajemnice ostravské Potravinové banky Sabina Keprdová

Krizové řízení ostravského magistrátu vede René Dočekal a potvrzuje, že zázemí v karanténním zařízení využívají první bezdomovci. „Začali se nám teď objevovat jednotlivci. Nemají žádný těžký průběh, ale než bychom je nechali, aby se zdržovali v místech, kde máme větší koncentraci lidí, jako jsou dopravní prostředky nebo nákupní centra, jsou umístěni tam. V okamžiku, kdy důvod karantény pomine, jdou do svého takzvaného běžného života,“ vysvětluje Dočekal.

Denní náklady na jedno člověka, který karanténní sociální dům využije, jsou podle magistrátu sto korun.

Spustit audio