Ostravská azylová zařízení pro lidi bez domova jsou připravena na zimu a mráz

14. listopad 2017
Dobré odpoledne

Ostrava spustila takzvaný zimní program pro bezdomovce. Ke stabilním více než 730 místům je připraveno dalších 174 lůžek a židlí. Armáda spásy a Charita je lidem bez domova nabídne při poklesu teploty pod nulu. Město přispívá neziskovkám na provoz azylových domů a nocleháren asi 18 milionů ročně. Na zimní program dává už několik let peníze navíc

„Zima bude krutá, přikyvujou, ale neposlechnou vás,“ říká šedesátiletá paní Lydie, která tráví celé dny na invalidním vozíku před hlavním nádražím. Tvrdí, že i když nemá důchod a nemá z čeho žít, bydle má kde.

Bezdomovcům, se kterými se tam denně potkává, vzkazuje: „Aby moc nepili, aby se postarali o teplé jídlo, oblečení, protože pak tady umrznou a bude to jejich vina.“

Sociální pracovníci odhadují, že v Ostravě je kolem tisíce bezdomovců. Azylová zařízení a sociální služby využívá jen asi polovina z nich. Když hodně nebo dlouho mrzne, udělají výjimku i lidé, kteří celoročně žijí na ulici nebo v provizorních přístřeších. A hlavně jim je určen zimní program.

„Samozřejmě to kopíruje počasí, čili zhruba průměrně 70 lidí denně navštívilo tato zařízení v listopadu a pak se ta čísla zvyšovala – v průběhu prosince to bylo 126 lidí. Když je opravdu zima, tak ti lidé přijdou,“ shrnuje náměstek primátora Michal Mariánek (Ostravak), jaký byl zájem o lůžka navíc minulou zimu.

„Pro rok 2018 jsme částku navýšili z 250 na 300 tisíc korun. Protože loni byla tuhá zima, letos předpokládáme, že bude podobná. Chceme mít jistotu, že budeme mít dost finančních prostředků. Nikdy se ještě nestalo, aby byla kapacita naplněna 100procentně. Takže můžeme říct, že nikdo kdo nechce, nemusí zůstat na ulici a neumrzne,“ ujišťuje Mariánek.

Jsou lidé, kteří odmítají azyl i v extrémních mrazech. „Zaprvé nepotřebuju dostat šatní vši a nebudu se tam s nikým hádat, a tady mám klid,“ řekla letos v lednu jednapadesátiletá paní Karla, která žije v komunitě bezdomovců ve stanech.

V zimě se na tyto skupiny zaměřují terénní sociální pracovníci, kteří je vyhledávají a nabízejí jim pomoc.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio