Ostravská básnířka Eva Kotarbová představila svou novou sbírku Černohorské sluncebraní

8. říjen 2017
Dobré dopoledne , Dobré dopoledne

Ostravská novinářka a básnířka Eva Kotarbová představila v září svou šestou básnickou sbírku. Pojmenovala ji Černohorské sluncebraní a nabízí v ní cestu na křídlech Pegase do malé země – Černé hory.

Eva Kotarbová většinu svého života působila jako novinářka. Dnes provozuje vlastní webové stránky, a protože její energie je neutuchající, představila v první zářijové dekádě v kulturně-literárním centru Academia také svou novou básnickou sbírku.

Jak a kde se rodila? Ostravská básnířka 20 let pravidelně putovala na dovolenou do Černé hory. „Zážitky se ve mně ukládaly, aniž jsem tušila, že někdy vykrystalizují v nějaké básničky,“ přiznává v rozhovoru Eva Kotarbová.

Básnická sbírka se inspirovaná Černou Horou se zrodila loni, když se autorka vydala na dovolenou jinam. „Přišel nějaký smutek – i když jsem byla ve světě někde jinde, tak jsem s Černou Horou srovnávala. Pláže nebo pohodu, jaká vládla. A najednou tady bylo pár básní, pak přibyly další a vznikla knížka,“ dodává Eva Kotarbová.

Zvláštností sbírky je i překlad několika básní do srbštiny a v závěrečné části pak výběr recenzí. Více se dovíte v audio záznamu rozhovoru (viz odkaz v úvodu).

Černohorské sluncebraní sama ilustrovala svými grafikami
autor: dam
Spustit audio