Ostravská muzejní noc, běh pro luskouny, včelařské slavnosti... Vyberte si z našich tipů

27. srpen 2021

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Určitě bychom vás rádi pozvali na jeden z koncertů bienále Ostravské dny nebo na Ostravskou muzejní noc. Pro dobrou věc můžete něco málo udělat v zoo. A rádi bychom vás upozornili i na včelařské slavnosti nebo na vyjížďku Tatrabusem. Je toho opravdu dost, co se chystá.

Pátek

Běh Zoo Ostrava pro luskouny. To je akce určená těm, kteří chtějí podpořit dobrou věc a zapojit se do charitativního běhu v přírodním areálu zoologické zahrady. Běh, ve kterém nejde o čas ani výkon, je určen všem, včetně dětí, seniorů i rodičů s kočárky. Jednotlivé tratě, ze kterých si můžete vybírat, jsou dlouhé půl kilometru, 2,5 kilometru a nejdelší 5 kilometrů. Akce startuje v 18 hodin a pomůže ohroženým zvířatům.

Logo

Hned několik světových premiér zazní odpoledne a večer v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě. Pokračuje tam festival současné hudby Ostravské dny. Skladby různých autorů propojí využití unikátního šestinotónového harmonia, na které hraje Miroslav Beinhauer. Podrobnosti k programu festivalu najdete na webu newmusicostrava.cz.

Sobota

Obec Sosnová na Opavsku vás zve na Sadařovu naučnou stezku. Zakončení prázdnin tak proběhne v přírodě, a to od 9 do 19 hodin v sadu Sosnová Jeseník. Sadařova stezka představuje zábavnou formou přístup k šetrnému zemědělství a hospodaření na zemědělské půdě tvořené ovocnými sady, ornou půdou, lesy a rybníky. Velcí i malí návštěvníci si projdou stanoviště s úkoly a hrami, čeká je například poznávání dřevin, ptačí pexeso, lanové centrum i ochutnávka ovocných šťáv.

Čtěte také

Na více než dvaceti místech se bude od 18 hodin odehrávat Ostravská muzejní noc. Vedle muzeí a galerií můžete zažít speciální program v knihovnách, klubech, uměleckých školách anebo se také projet po městě historickými autobusy.

Na vyjížďku Tatrabusem naopak během odpoledne láká Bílovec. Jízda bude spojená s komentovanou prohlídkou větrného mlýna v Nových Dvorech.

A přidejme také po sedmé večer pozvání na akci Strašení na Slezskoostravském hradě.

Neděle

Sady Bedřicha Smetany ve Frýdku-Místku patří během prázdninových nedělí Promenádním koncertů. Michal Tučný Revival Band vám zahraje od 16 hodin.

O půl hodinu později začne Promenádní koncert také v Dolním Benešově na náměstí Cypriana Lelka. Pódium bude tentokrát patřit místním, a to folklorní kapele Dolnobenešovská Galanečka.

Chlebovice na Frýdecko-Místecku ožívají Včelařskými slavnostmi. O medu a včelaření se toho návštěvníci doví mnohé od 14 hodin ve Včelařském areálu a muzeu. Mimo jiné všem zahraje k poslechu a tanci kapela Sedl Band.

Na Lesní slavnost v areálu lesní školy jste pro změnu zváni od 15 hodin do ostravského Bělského lesa.

No a v Hlučíně potěší Borůvkové hody. V Kulturním domě budou od třetí odpoledne servírovat borůvkové limonády, koláče, vafle, víno i marmelády.

borůvky
Spustit audio

Související