Ostravská nemocnice stále nemá obsazenu funkci ředitele. Odbory to kritizují

7. leden 2019 17:41

Fakultní nemocnice Ostrava zůstává bez řádného ředitele, poslední rezignoval loni v říjnu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí oznámil, že nevybral ani jedno z adeptů, kteří uspěli v konkurzu s nerozhodným výsledkem. Ředitel nemocnice tak vzejde z nového výběrového řízení. Ministrovo rozhodnutí kritizují odbory. Vidí v tom snahu ministerstva dosadit do funkce jemu vyhovujícího člověka.

Volba jednoho z úspěšných uchazečů v konkurzu by nepřispěla ke zklidnění situace v nemocnici, míní ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nemocnici nadále povede Petr Vávra, který byl jejím řízením pověřen po loňské rezignaci Evžena Machytky.

Výběrové řízení skončilo nerozhodným výsledkem. Uspěli v něm lékař Jiří Havrlant a primářka Krevního centra FNO Zuzana Čermáková. Na pozici ředitele bude nové výběrové řízení vypsáno tento týden.

Čtěte takéOdvolaný přednosta Šimetka z ostravské nemocnice se vrátí do funkce. Dohodl se s novým vedením

„Důkladně jsem zvážil všechny varianty a vyslechl si řadu názorů na oba kandidáty s nejvyšším počtem hlasů, jak ze strany výběrové komise, zaměstnanců nemocnice, místních odborů, kraje a města, tak ze strany lékařské odborné společnosti, akademické obce a dokonce i ze strany lokálních novinářů, kteří situaci bedlivě sledují. Tyto názory se však zásadně různí, až polarizují,“ řekl Vojtěch.

Obává se proto toho, že by volba jednoho či druhého kandidáta nepřinesla potřebné dlouhodobé zklidnění.

„Z toho důvodu jsem se rozhodl využít své právo a zrušit výběrové řízení a vypsat nové. Netěší mě to, byl bych nejraději, kdyby nemocnice již měla svého právoplatného ředitele. Nicméně jsem přesvědčen o tom, že nové výběrové řízení je v tuto chvíli jediný možný správný krok ve prospěch nemocnice,“ doplnil ministr.

S takovým vysvětlením ale nesouhlasí předsedkyně nejsilnější odborové organizace v nemocnici Zuzana Sargová. Podle ní byla podobná situace i loni, odbory se proti Machytkově jmenování do funkce ředitele ohrazovaly a ministr ho přesto vybral.

Konkurz na nového ředitele by mohl být vyhlášen už v tomto týdnu. Podle Sargové se ale uchazeči budou za takové situace do třetího výběrového řízení hledat těžko.

Napjatá atmosféra v nemocnici

V nemocnici je už několik měsíců napjatá situace. Ministr zdravotnictví loni v únoru odvolal ředitele nemocnice a někdejšího sociálnědemokratického ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka.

Čtěte takéMinistr Vojtěch řeší spory ve Fakultní nemocnici Ostrava. Lékaři píšou v petici o ‚atmosféře strachu‘

V ředitelské funkci ho vystřídal Machytka, který byl vedením nemocnice dočasně pověřen po Němečkově odvolání. Nakonec si ho ministr vybral i v konkurzu, který stejně jako nyní skončil nerozhodně a kromě Machytky v něm uspěl také Havrlant.

Bezprostředně po příchodu Machytky do čela nemocnice začaly personální změny. Vedení chirurgické kliniky opustil tehdejší přednosta Igor Penka. Podle spekulací se tak rozhodl pod nátlakem, nakonec byli postupně odvoláni ještě čtyři další přednostové.

Proti odvolání uznávaného přednosty porodnicko-gynekologické kliniky Ondřeje Šimetky se zvedla vlna nevole. Odvolání kritizovali zaměstnanci nemocnice, představitelé politické reprezentace i ostravská Lékařská fakulta. Machytka, za jehož působení se výrazně zhoršily i vztahy mezi nemocnicí a Lékařskou fakultou, se nakonec rozhodl rezignovat.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související