Ostravská radnice stále nemá peníze na důležitou hráz

24. srpen 2012

Obyvatelé ostravské části Koblov už několik let marně čekají na to, až se nebudou bát každého většího deště. Tamní magistrát čeká na slíbené peníze, za které postaví hráz u řeky Odry v místě zvaném Žabník. Je to jediná oblast v Ostravě, kde není protipovodňová ochrana vůbec žádná. Tento problém sledujeme od roku 2007.

Voda v ostravském Žabníku ničí zahrady a domy téměř se železnou pravidelností, naposledy před dvěma lety.

Čtěte také

Náměstek primátora města Dalibor Madej (ODS) se tehdy všechny snažil uklidnit. Dostal příslib z ministerstva financí.

„Musíme připravit veškeré projekty a všechny věci, které musíme dodat, aby ministerstvo financí tyto dva projekty mohlo vysoutěžit,“ řekl tehdy náměstek.

Příprava dokumentace, vyřešení pozemků pod budoucí hrází za 150 milionů korun se ovšem poněkud protáhla. Státní úředníci dostali podklady až loni v červenci.

Náměstek primátora Madej dnes takto odpovídá na otázku, proč se pořád nestaví: „Pan primátor poslal dopis ministru s tím, že jsme dostali odpověď, která zní následně – že ministerstvo vzhledem k novému zákonu o veřejných zakázkách práci na tomto musela přerušit. Nicméně máme příslib, že samozřejmě nejsou ti, kteří to budou brzdit.“

Ministerstvo financí plánuje, že zhruba na podzim zahájí zadávací řízení, aby se toto všechno po pěti letech někam posunulo.

Pokud se příprava stavby nestihne včas, mohou nastat další potíže. Kalendář totiž hraje svou vlastní hru. Stavební povolení je platné už od loňského března.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu