Ostravská skládka odpadů láká i čápy, na sloupech v okolí ale hynou

25. červenec 2018 13:01

Mrtvé čápy našli ornitologové poblíž ostravské skládky odpadů. Místo si tito velcí ptáci oblíbili kvůli dostupnosti potravy, jenže elektrické sloupy v okolí skládky, na kterých odpočívají, jsou pro ně velkým nebezpečím.

Netypické místo k životu si našli čápi v Ostravě. Žijí u velké komunální skládky, kde snadno najdou potravu. Loví tam malé savce, ale konzumují i zbytky masité potravy lidí. V místě na ně ale číhá nebezpečí. Nezabezpečené sloupy elektrického vedení, na kterých ptáci odpočívají. Pod nimi našli ornitologové několik mrtvých kusů.

"Většinou jde o mladé čápy, kteří si teprve vybírají hnízdění, a hledají snadný potravní zdroj a to jim ta skládka poskytuje. Na sloupy, stožáry a suché stromy si chodí odpočinout," popisuje ornitolog Otakar Závalský.

Čtěte takéRacky zabíjí sáčky na českých skládkách. ‚Ještě větší problém je naše zemědělství,‘ varuje ornitolog

Například loni se podle něj u skládky v Ostravě-Hrušově pohybovalo až 56 čápů najednou a nejméně deset jich tu proud usmrtil, ornitologové proto požádali společnost ČEZ, aby sloupy zabezpečila.

"My především děkujeme ornitologům, že nás o té situaci informovali, abychom mohli začít pracovat na nápravě. Celá oblast v Hrušově je poměrně netypická, je tam úplně jiný systém vedení, vlastně už historický, než v jiných částech Ostravy, takže je třeba zpracovat speciální plán a kolegové počítají s tím, že se co nejdřív pustí do práce," řekl mluvčí společnosti ČEZ Vladislav Sobol.

Kdy ochranu proti úrazům ptáků na sloupy namontují, ale neupřesnil.

Spustit audio