Ostravská univerzita otevírá nový kampus na Černé louce

13. únor 2023 09:43

Nový kampus za jednu miliardu korun dnes otevírá Ostravská univerzita. Od jedné hodiny odpoledne se můžou lidé přijít podívat na nové budovy pro fakultu umění a univerzitní sport. Stavba trvala skoro tři roky.

V místě vznikla budova pro Fakultu umění, v další části pak zázemí pro sport, které bude sloužit potřebám studentů Katedry studií lidského pohybu Pedagogické fakulty Ostravské univerzity. Univerzita jako jediná v Česku dosud neměla vlastní sportoviště. Svět sportu a umění propojuje prostor s širokým pobytovým schodištěm mezi oběma budovami.

Součástí dnešního programu je třeba i slavnostní odhalení Lavičky Václava Havla. Od patnácti hodin potom začínají komentované prohlídky pro zájemce.

Miliardový projekt je z převážné většiny hrazen z evropských peněz. Pozemky v hodnotě 41,7 milionu korun poskytlo univerzitě město Ostrava a nechalo upravit i nábřeží řeky Ostravice pod novými budovami.

Pro studenty se na Černé louce otevřou špičkově vybavená pracoviště digitální grafiky, hudební studia s vynikající akustikou a moderní sportoviště a diagnostické laboratoře včetně krytého běžeckého oválu. Chybět například nebude i hala na míčové sporty o velikosti tří basketbalových hřišť, gymnastický sál certifikovaný Světovou gymnastickou federací nebo vnitřní lezecká stěna. Umělecká část zase nabídne komorní sál se špičkovou akustikou nebo výstavní prostory, které svou neutralitou bílých stěn zviditelní vystavená umělecká díla.

autoři: Klára Křižáková , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související