Ostravská univerzita připravuje humanitární sbírku pro uprchlíky

11. listopad 2015
Zprávy , Zprávy

Ostravská univerzita pomůže uprchlíkům. Už v příštím týdnu spustí humanitární sbírku oblečení a hygienických potřeb. Navíc bude hledat dobrovolníky z řad studentů, kteří vyrazí přímo k hranicím, kde se dnes často v táborech tísní i tisíce lidí.

„Někteří mí kamarádi už jezdí do zahraničí pomáhat a mi se to líbí, takže se toho chci také zúčastnit,“ říká student politické geografie Ostravské univerzity Jan Fric, který je připravený už teď vycestovat do některých nejpostiženějších oblastí.

„Myslím, že každý, kdo cítí potřebu pomáhat, by se o to měl pokusit. A pokud jsou lidé, kterým to vadí, a myslím, že i na univerzitě se najdou takoví lidé, tak se do toho zapojit jednoduše nemusí,“ dodává student.

Prostor pro dobrovolnictví chce dát vysoká škola nejen studentům ale i zaměstnancům. Za volant jedné z dodávek, které zamíří s pomocí do zahraničí, tak usedne například proděkan přírodovědecké fakulty Tomáš Drobík. Už teď má s kolegy vytipovaná místa, kde se přidají k dalším dobrovolníkům.

„Ty vazby se týkají zejména oblastí, kde už někteří naši studenti participují. Také vím, že někteří odjíždějí na ostrov Lesbos, kde budou taky dobrovolnicky působit,“ říká proděkan.

Univerzita spustí také sérii diskuzí a přednášek na téma migrace, na kterých vystoupí vyučující, externí odborníci, terénní pracovníci nebo novináři.

Uprchlická krize: speciál zprávy.rozhlas.cz

„My bychom rádi nabídli neutrální platformu pro diskuzi, která bude oproštěna od emocí a od předsudků a rádi bychom k této diskuzi pozvali samozřejmě také veřejnost. Že to nebude jenom pro akademiky a pro studenty,“ potvrzuje proděkan filozofické fakulty Petr Kopecký.

První diskuze se uskuteční už dnes, kdy bude debatovat ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) s předním českým filozofem Václavem Bělohradským.

Ostravská univerzita chce navíc v budoucnu pomoci přímo azylantům, kterým nabídne zdarma ubytování i studium oborů v angličtině. Uprchlíci, kteří v Česku získají azyl tak můžou vystudovat například sociální práci, ošetřovatelství nebo fyzioterapii.

autor: stj
Spustit audio