Ostravská vědecká knihovna se potýká s nedostatkem prostor

17. srpen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Ostravská vědecká knihovna se potýká s nedostatkem prostor pro své fondy. Tato kulturní instituce má knižní sbírky uloženy v několika nevyhovujících prostorách. Teď, když knihovna přešla z ministerstva kultury pod krajský úřad, vedení knihovny očekává, že se co nejdříve začne s budováním nového sídla

Zástupci krajského úřadu ale upozorňují a to, že pouze z rozpočtu Moravskoslezského kraje nelze takovou investici uhradit. Vědecká knihovna spadala doposud pod ministerstvo kultury. Vznikem nových krajů se však situace změnila a tato kulturní instituce přechází pod kompetence krajského úřadu. Jak upřesnila mluvčí úřadu Jolanda Pilařová, krajští radní změnili i její název na Krajskou vědeckou knihovnu.

Jolanda Pilařová: Samozřejmě, že vědecká knihovna je vnímána jako součást takového určitého kulturního dědictví, reprezentace, vzdělanosti kraje.

Zástupkyně ředitelky knihovny Květoslava Kottová přechod pod krajský úřad vítá: "Domnívám se, že se nám kraj bude věnovat více než jsme měli péči z centra, protože nás bude brát víceméně jako svoji organizaci. Když to bylo řízeno z centra, tak centrum mělo vědeckých knihoven více, mělo více kulturních organizací. Kdežto takto mám pocit, že budeme mít tak trochu víc to křidýlko nad sebou."

Vědecká knihovna má v současné době své fondy rozmístěny v několika nevyhovujících budovách. Mluvčí krajského úřadu Jolanda Pilařová potvrdila, že převodem z ministerstva kultury se nastartovaly úvahy o vybudování nového sídla vědecké knihovny.

Jolanda Pilařová: Sídlí v pronájmu v nové radnici, ty prostory postupně začínají nevyhovovat. Z hlediska nejbližší budoucnosti se znovu a znovu budou jako aktuální objevovat úvahy o budoucím novém sídle tohoto kulturního stánku.

Květoslava Kottová věří, že s pomocí nového krajského úřadu bude sídlo vědecké knihovny vybudováno daleko dříve než když spadali pod ministerstvo kultury. "Knihovnu teda potřebujeme jako sůl, protože prostory tady máme ohromě stísněné a mohli bychom podnikat daleko více aktivit a více sloužit našim uživatelům, kdybychom měli prostor a kdybychom měli kde. To je teda hlavní důvod, proč chceme knihovnu. Ne proto, abychom měli kanceláře, ale protože potřebujeme jiné studovničky, kde by teda ten uživatel měl svoje soukromí a kde by se mohl věnovat jenom tomu, co potřebuje. A ne jako tady, kde máme jednu velkou studovnu vlastně a kde je nashromážděno všechno a ten uživatel nemá možnost ani mít tolik materiálů dostupných po ruce, protože tam ani všechno umístit nejde."

Mluvčí krajského úřadu Jolanda Pilařová ale upozornila, že tak finančně náročnou stavbu kraj pouze ze svého rozpočtu rozhodně nezvládne. I na pouhou projektovou dokumentaci musí žádat o státní dotace.

Přepsal: Česká informační agentura

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu