Ostravská VŠB staví v kampusu nový park, který připomene výročí republiky

17. říjen 2018 14:23

Okolí rektorátu Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) prochází proměnou. Univerzita se chce symbolicky připojit k oslavám stého výročí založení republiky. Do několika týdnů tak v kampusu vyroste nový park s klidovými zónami.

Devětasedmdesátiletý pan Zdeněk si zrovna prohlíží proměnu prostranství před hlavní budovou školy. „Líbí se mi – vždyť tady už nějaký rok bydlím. Myslím, že každému se to bude líbit,“ říká.

A dělníci zrovna vysypávají štěrk, který bude součástí parčíku u rektorátu VŠB-TUO.

„Cílem je vytvořit reprezentativní a veřejně přístupný prostor a zároveň připomínku 100 let založení Československé republiky,“ říká mluvčí univerzity Petra Halíková a ukazuje na zvlněné kopečky a zvláštní chodníky. „Součástí úpravy je modelace terénu, která symbolizuje reliéfní členitost našich zemí, a trasa neformálního chodníku symbolizuje toky řek,“ dodává.

Podle Petry Halíkové budou součástí také lavičky a vysazeno bude deset lip srdčitých, které jsou národním stromem republiky. Autorkou návrhu je zahradní architektka Pavla Miklová, která se dlouhodobě zabývá návrhy a realizací sadovnických úprav.

Proměna prostranství před rektorátem VŠB-TUO a úprava osvětlení i chodníků vyjde na zhruba 3,6 milionu korun. Slavnostní otevření parku se uskuteční 12. listopadu v16:00. Sloužit bude akademikům, studentům i veřejnosti.

autor: stj
Spustit audio

Související