Ostravská zoo chce v pondělí otevřít, zdražení nechystá

7. duben 2021 12:58

Ostravská zoologická zahrada chce v pondělí opět otevřít své brány návštěvníkům. Navzdory značným ztrátám způsobeným jejím uzavřením spojeným s koronavirovými opatřeními se v současnosti nechystá zvyšovat vstupné.

Vedení zahrady věří, že pokud bude další období příznivé a zoo zůstane otevřená, ztráty se alespoň částečně podaří dohnat. Také město Ostrava, které je zřizovatelem zahrady, přislíbilo pomoc při zvládnutí současné ekonomické situace. Pomáhají také příznivci zahrady, kteří ji podporují a posílají peníze. ČTK to řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Čtěte také

Zoologické a botanické zahrady budou moci podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) obnovit od 12. dubna provoz ve venkovních prostorech. Naplnit budou smět maximálně 20 procent kapacity.

„Počítáme s tím a budeme dělat vše proto, abychom zoo otevřeli v den, kdy to bude možné. Vzhledem k době zveřejnění informace je na zítra (středu) dopoledne svolána porada vedení, na níž se budou řešit podmínky otevření. Z minulých let máme odzkoušené, kolik lidí je schopen náš areál pojmout, takže i z toho budeme při určení kapacity vycházet,“ uvedla Nováková.

Dodala, že v tomto období mívá zoo otevřeno od 09:00 do 19:00. O prodloužení zatím neuvažuje, ale více se bude řešit právě na středeční poradě.

Šetří, kde se dá

Zoologické a botanické zahrady jsou z rozhodnutí vlády v boji proti epidemii koronaviru uzavřené od 18. prosince. Na jaře nesměly fungovat od 13. března do 27. dubna a kvůli druhé vlně epidemie znovu od 9. října do 2. prosince. Provoz byl už dříve v rámci protiepidemických opatření limitován maximálním počtem návštěvníků nebo zákazem vstupu do pavilonů.

„Ztráty ze vstupného jsou velké. V loňském roce to bylo asi 16 milionů korun. Díky příspěvku města Ostravy a zapojením zoo do projektu Moravskoslezského kraje na podporu turistických cílů nebyla ztráta ještě vyšší," uvedla Nováková.

Pro letošní rok zahrada počítá s provozním rozpočtem zhruba 130 milionů korun. Přibližně polovinu dostala ve formě příspěvku od zřizovatele, tedy města Ostravy.

„Asi třetinu nákladů nám za normálních okolností zajistí příjem ze vstupného. Situace tedy není vůbec jednoduchá a s postupující dobou se stále zhoršuje. Přestože je zoo zavřená, život v ní se nezastavil. Ani samozřejmě nemohl, zvířata potřebují dennodenně péči, krmení, vodu. A za tím vším jsou samozřejmě lidé a jejich práce. Nicméně i tak se snažíme šetřit, kde se dá,“ uvedla mluvčí.

Čtěte také

Dodala, že už loni na jaře se v zahradě omezily nejrůznější provozní aktivity, opravy a šetří se i při nákupech materiálu. „Nyní se o to snažíme ještě úzkostněji, ale i tak činí náklady na provoz od začátku roku asi 240.000 korun na den. Pro srovnání v roce 2019, historicky nejúspěšnějším, to byla v průměru částka 386.000 korun. Loni se podařilo částku snížit na 370.000 korun za den,“ upřesnila Nováková.

Také kvůli současné situaci se v zoo nyní dělají jen drobné úpravy a menší investice. „V centru zahrady pokračuje velká stavba dvou expozic pro primáty, která byla zahájena ještě v době před koronavirem, v roce 2019. Novinkou letošního roku je stavba stínidla ve venkovním výběhu slonů, kterou podpořil Moravskoslezský kraj milionem korun, celkové náklady činí přes dva miliony korun. Věříme ale, že lidé ocení hlavně to, že se můžou do své zoo zase podívat a nebudou se zlobit, že není novinek více,“ doplnila mluvčí.

Mládě šimpanze hornoguinejského
zdroj: ČTK
Spustit audio