Ostravská zoo má nového samce žirafy Rothschildovy

9. prosinec 2021 17:42

Ostravská zoologická zahrada má nového samce žirafy Rothschildovy, kterého tento týden přivezli do zoo z polské Poznaně. Mladý samec tak doplnil dvě samice, které zahrada už chovala. Novinářům to dnes sdělila mluvčí zoo Šárka Nováková. Díky příjezdu samce by tak v zahradě měla vzniknout nová chovná skupina.

„Po otevření přívěsu samec zcela bez problémů vyšel přímo do připraveného vnitřního boxu. Samice byly v tu dobu ve vedlejším prostoru. Zvířata měla od začátku možnost na sebe vidět a kontaktovat se a v podstatě hned po příjezdu o sebe jevila zájem. Proto jsme už dnes začali se spojováním, zatím ale jen na krátkou dobu,“ uvedl inspektor chovu Ivo Firla.

Samec je zatím po většinu dne oddělen v části, kde jej lidé nemohou vidět celého. „Samec je ale zvídavý a oknem nahlíží do expozičního prostoru se samicemi, takže trpěliví návštěvníci mohou nového obyvatele zahlédnout,“ uvedla Nováková.

Zoo Ostrava chová žirafy Rothschildovy od roku 1987. Během této doby se zde narodilo celkem 17 mláďat, 16 z nich se podařilo odchovat, jedno mládě se narodilo mrtvé. Nově dovezený samec je v pořadí třetím chovným samcem v Zoo Ostrava, kde jsou nyní ještě samice ve věku tří a osmnácti let.

Samec se narodil 17. června 2018. Do Ostravy byl dovezen na základě doporučení koordinátora evropského programu pro žirafy. S ohledem na chladné počasí musel být transportován ve speciálním přívěsu pro převoz žiraf, který je zároveň vybaven nezávislým vyhříváním. To zajišťuje přepravované žirafě maximální teplotní komfort během cesty.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související