Ostravská zoo odchovává mládě nejohroženější zebry Grévyho

28. červenec 2020 15:34

Ostravská zoologická zahrada odchovává mládě vzácné zebry Grévyho, která je největším a také nejohroženějším druhem tohoto zvířete. Samečka porodila zkušená osmiletá samice, která se o svého potomka příkladně stará.

Stádo zeber Grévyho, jejichž chovu se zahrada věnuje už od roku 1973, nyní čítá šest zvířat – jeden chovný samec, čtyři samice a mládě. Ostravské zahradě se dosud podařilo odchovat 20 mláďat.

Zebra s nejjemnějším pruhováním je v přírodě ohrožena hlavně kvůli proměně svého přirozeného prostředí, kdy se půda využívá jako pastvina pro dobytek, který navíc obsazuje také vodní zdroje. „Silná populace je však chována v zoologických zahradách,“ uvedla dnes mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Zebry Grévyho

Mluvčí připomněla, že u výběhu afrických zvířat, kde se zebry nacházejí, byl nainstalován model vyhynulé zebry kvagy v životní velikosti. „Původně byla tato zebra, která se zbarvením poněkud lišila od ostatních zeber, považována za samostatný druh, ale genetické výzkumy potvrdily, že se jedná o poddruh zebry stepní. Vyskytovala se v jižní Africe. V přírodě byla naposledy pozorována v roce 1878. Poslední kvaga uhynula 12. srpna 1883 v amsterdamské zoo, aniž si tehdy někdo uvědomil, že je to poslední jedinec svého druhu na světě,“ dodala Nováková.

Model kvagy v Zoo Ostrava by měl být podle mluvčí také jakýmsi varováním, aby lidstvo nedopustilo podobnou situaci u ostatních zeber.

Model vyhynulé zebry kvagy
zdroj: ČTK
Spustit audio

Související