Ostravská zoo otevřela novou expozici pro krajtu zelenou

18. prosinec 2018 19:00

Ostravská zoologická zahrada má novou expozici pro krajty zelené. Vznikla v pavilonu Papua, který je největším akvaterarijním komplexem v zoo a je umístěna v průchodu do voliéry.

Vedle krajt jsou ve vodní části expozice také dva zástupci paprskoploutvých ryb. Je to hejno stříkounů pětitrnných a muréna sundská, což je jediný druh murény, která v dospělosti obývá sladké vody. Novinářům to dnes řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Podle zoologa Jiřího Nováka bylo hlavním cílem vybudování nové expozice zatraktivnění zahrady pro návštěvníky. „Chceme jim ukázat něco nového. Jelikož tady vznikl nový prostor, takové spojovací zádveří, tak jsme toho využili,“ uvedl Novák.

Připomněl, že v expozici chyběl zástupce hadů. Pro zoo je to teprve třetí druh hada v návštěvnické části areálu. Krajty zelené přitom podle Nováka patří k poměrně vzácně chovaným živočichům. „Krajty zelené jsou chovatelskou novinkou letošního roku. Jsou dovezené těsně před zprovozněním expozice. Jsou chovatelsky natolik náročné, že jsme jim ušili podmínky na míru tak, aby jim vyhovovaly,“ doplnil Novák.

Zatím jsou v expozici dvě samice, které zahrada získala díky spolupráci s plzeňskou zoo. Do budoucna by ostravská zoo chtěla získat i samce, aby se nový druh mohl zřejmě už v příštím roce i rozmnožovat.

„Společně s otevřením nového akvaterária byla zároveň znovu zprovozněna expozice Písčiny řeky Fly, jejíž součástí je akvárium o objemu 8000 litrů, které prošlo v minulých měsících rozsáhlou opravou. Akvárium obývají dva druhy želv – karetky novoguinejské a dlouhokrčky Siebenrockovy – a starobylé ryby baramundi severní,“ uvedla mluvčí. Původní terárium v zahradě poškodili zřejmě vandalové.

Krajta zelená ve volné přírodě obývá celou Papuu, tedy ostrov obecně známý jako Nová Guinea a přilehlé malé okolní ostrůvky, kde se vyskytuje v mnoha barevných formách. Patří mezi škrtiče a je aktivní v nočních hodinách.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související