Ostravská zoo slaví úspěch při odchovu kočkodanů Dianiných

23. listopad 2018 13:38

Ostravská zoologická zahrada dosáhla dalšího chovatelského úspěchu. Letos se v ní celosvětově narodilo nejvíce mláďat kočkodanů Dianiných, jejichž odchov v lidské péči je poměrně náročný. Zoo tak má nyní největší počet kočkodanů Dianiných na světě, chová 24 těchto pestrých západoafrických opic.

Podle dostupných informací je nyní na celém světě chováno v zajetí něco málo přes 100 jedinců, nejvíce v Evropě, která byla také jediným kontinentem, kde se za poslední rok narodila mláďata. Bylo jich celkem devět, přičemž pět jich přišlo na svět právě v Ostravě, další přírůstek navíc zoo v nejbližší době očekává.

„Díky respektování přirozeného způsobu života a minimálnímu zasahování do sociálního složení skupin se zoo v Ostravě řadí k úspěšným chovatelům nejen kočkodanů, ale i jiných druhů primátů,“ uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Ostravské zoo se daří vzácný odchov komby Garnettovy

Komba Garnettova

Ostravská zoologická zahrada odchovává mládě africké poloopice komby Garnettovy, které se v lidské péči množí jen vzácně. Mládě zatím prospívá dobře a zoo už otevřela i dočasně nepřístupnou expozici Noční Tanganika, kde samice s mládětem pobývá.

Zoo chová kočkodany Dianiny od roku 1975. Za tuto dobu se tam narodilo 54 mláďat, z nichž 45 bylo úspěšně odchováno, všechna přirozeně svými matkami. Nyní je v zoo třináctičlenná skupina chována v Pavilonu evoluce, v pavilonu primátů je pak další osmičlenná skupina a v zázemí zahrady žije ještě pár s mládětem, které je jedním z letos narozených.

„V roce 2012 se ostravská skupina kočkodanů Dianiných rozdělila na dvě. V každé byla matka s dvěma dcerami, které postupně pohlavně dospěly a začaly se rozmnožovat. Jednu ze skupin jsme v roce 2015 přemístili do nového Pavilonu evoluce, kde se od té doby narodilo již 11 mláďat, z nichž osm přežilo. Druhá skupina kočkodanů zůstala v původním pavilonu primátů a i zde se pravidelně rodí mláďata,“ uvedla chovatelka primátů Jana Kanichová.

Ostravští kočkodani jsou navíc poskytováni do řady dalších evropských zoo, aby předávali své geny. Minulý týden byl například odvezen do svého nového působiště v Edinburghu pětiletý samec. Pracovníci zoo věří, že se takto podaří posílit populaci kočkodanů chovaných v lidské péči.

Kočkodan Dianin obývá deštné lesy západní Afriky. Jeho populace je silně ohrožena lovem pro maso, ale hlavně úbytkem původních lesních porostů, které jsou přeměňovány na zemědělskou půdu a pastviny, případně ustupují těžbě surovin.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související