Ostravská zoologická zahrada plánuje další odchov kriticky ohroženého lemura

9. květen 2023 13:28

Ostravská zoologická zahrada chce zopakovat úspěch z minulých let a odchovat mláďata kriticky ohroženého druhu lemura. Je to lemur Sclaterův, jediný primát na světě s modrýma očima, který je v přírodě kriticky ohrožený. Péče o toto zvíře je náročná už kvůli přesné přípravě potravy.

„Dostávají kořenovou zeleninu, mám tady nachystané rajče, kedluben, pastinák,“ říká Jana Pluháčková, vedoucí zoologického oddělení ostravské zoo. Každá porce potravy se musí měřit, a to doslova na gramy.

Čtěte také

„To zvíře by mělo mít 1,8 kilogramu, maximálně dvě kila. Jakékoli přesažení této ideální hmotnosti znamená, že to zvíře má buď zdravotní problémy, nebo se dokonce opravdu přestane množit. Proto tady chovatelé mají k dispozici přesnou krmnou dávku, která se váží s přesností na gramy,“ dodává.

Tito lemuři žijí na Madagaskaru, kde jich zbývá už jen několik posledních tisícovek. Ostravská zoo je jediná u nás, kde se můžete do jeho modrých očí podívat zblízka.

Lemur Sclaterův (Eulemur flavifrons) obývá velmi omezenou oblast severozápadní části ostrova Madagaskaru nazývanou Sambirano. Samec je zbarven černě, samice v od světlé hnědé až po narezavělou. Mimo člověka je to jediný primát na světě, který má modře zbarvené oči. Ve své domovině patří k významným opylovačům. Stav jeho populace odhaduje na zatím zřejmě více než 1000 ks, maximálně však pouze 3000 ks.

První mládě se tady narodilo v roce 2009, pak to byla série úspěšných let 2017 až 2019. A teď nová naděje. „Dorazil k nám nový samec, který je původem z Ameriky, a je to nositel velmi cenných genů. Takže doufáme, že společně s naší samicí vytvoří pár, který se zase začne rozmnožovat,“ věří Pluháčková.

Počítá se doslova každé mládě narozené v zahradách kdekoliv na světě. Právě modrooký lemur se stal symbolem ochrany zvířat na severozápadě Madagaskaru.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související