Ostravské Divadlo Jiřího Myrona čeká generální rekonstrukce

1. březen 2016
Zprávy , Zprávy

V Ostravě se připravuje generální rekonstrukce nejstaršího kulturního stánku ve městě. Někdejší Národní dům, dnes Divadlo Jiřího Myrona, má podle plánů projít kompletní modernizací od fasády, přes zázemí až k divadelní technice.

Scéna se zásadněji neopravovala posledních 30 let a právě na jevištní technice už je to výrazně znát. Hlavně při přípravě nové inscenace – muzikálu Jesus Christ Superstar už technický tým pociťuje velké nedostatky místního vybavení.

„Tady jsme se právě potýkali už s problémem, jakým způsobem dobře zvedat ty vysoké dekorace. Zjišťujeme, že jsou pro nás dnes pomalé, hlučné, manipulace je velmi náročná,“ říká šéf techniky divadla Stanislav Muntág.

Podle něj se renovace momentálně nachází ve formě studie, která je vypracována podle požadavků divadla. „Čekáme na přísun finančních prostředků,“ dodává Muntág.

U techniky to ale nekončí. V rámci rekonstrukce se totiž počítá s revitalizací celého areálu Divadla Jiřího Myrona.

„Součástí by mělo být i vytvoření nových ubytoven, nového baletního sálu, orchestrální zkušebny. To znamená všech těch prostor, které dnes kapacitně nevyhovují, aby odpovídaly standardům,“ nastínila mluvčí divadla Marcela Bednaříková.

V plánu je i oprava fasády, vznik nové divadelní kavárny a pasáže i přesun předprodeje. „Smyslem rekonstrukce je z celého areálu vytvořit živé kulturní centrum v návaznosti na historický Národní dům,“ dodává mluvčí.

Národní divadlo moravskoslezské je příspěvkovou organizací města, peníze na renovaci by tak měly jít hlavně z jeho rozpočtu. Podle náměstka primátora Zbyňka Pražáka (KDU-ČSL) se bude konečná částka pohybovat ve stovkách milionů korun.

„První fáze by mohla začít v příštím roce a následně v dalších letech by se mělo pokračovat a měly by se zrekonstruovat všechny objekty divadla,“ upřesnil náměstek.

Opravu by Národní divadlo moravskoslezské chtělo stihnout nejlépe do své jubilejní 100. sezóny, která připadá na roky 2019/2020.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio