Ostravské Divadlo loutek vinou epidemie koronaviru hraje méně představení

30. září 2021

Ostravské Divadlo loutek vinou epidemie koronaviru a vládních opatření hraje stále výrazně méně představení, než byli divadelníci zvyklí před loňským březnem. I v době nynějších volnějších pravidel totiž nehrají pro školy a školky, což před pandemií tvořilo většinu jejich činnosti. ČTK to dnes řekla mluvčí divadla Tereza Zlámalová.

Za jednu divadelní sezonu loutkoherci odehráli v minulosti i 650 představení. V době protiepidemických opatření jsou na tom podstatně hůře. Pokles je výrazný. Hlavně tím, že se nehraje pro školní a předškolní kolektivy. Tato představení divadlo totiž v normální době zaměstnávala z 86 procent. „Výrazné snížení počtu představení, tím pádem menší počet diváků znamená i menší tržby z představení,“ řekla Zlámalová.

Čtěte také

V běžném provozu divadlo od pondělí do pátku odehrálo pro školy a školky i čtyři představení. Další čtyři představení pak v neděli pro veřejnost. „Nyní hrajeme podle možností škol, které jsou dány platnými epidemiologickými opatření. V praxi to znamená, že musíme rušit představní nebo hrajeme pro výrazně menší počet diváků,“ uvedla mluvčí. Veřejnost se může v divadle testovat zakoupenými testy, pro školy tuto možnost divadlo nenabízí.

Zájem škol o divadlo zůstává slabý. „Některé školy mají obavu z mísení kolektivů, pro některé je obtížné zajistit testy, pokud se děti netestují přímo ve škole, překážkou je i povinnost nosit zakrytí úst,“ řekla Zlámalová.

Vláda rozhodla, že žáci a studenti škol se ode dneška nebudou muset při návštěvě divadel prokazovat takzvanou bezinfekčností, pokud budou z jedné školy nebo z neměnného kolektivu, případně pokud divadla zajistí prostory tak, aby se děti z různých kolektivů nepotkaly. Dosud se od žáků i v tomto případě vyžadoval test na koronavirus.

zdroj: ČTK
Spustit audio