Ostravské Divadlo Petra Bezruče zve na projekt Nová osa

15. listopad 2006

V ostravském Divadle Petra Bezruče se dnes odehraje první titul divadelního projektu Nová osa. Během posledních týdnů letošního roku uvidí ostravští diváci celkem čtyři představení hostujících divadel. Projekt Nová osa vznikl z iniciativy Divadla Petra Bezruče před čtyřmi lety.

"Byl to projekt, který vlastně propojoval různá divadla z velmi vzdálených geografických končin České republiky. Všechna tato divadla uvádí hlavně současné texty a oslovují mladé diváky, zabývají se současnými překlady, takže jsou to divadla, která se nebojí riskovat a která i v dramaturgické lince mají leccos společného," říká dramaturgyně Ilona Smejkalová.

Logo

Do Ostravy přijedou se dvěma inscenacemi Činoherní studio z Ústí nad Labem a brněnské HaDivadlo, které také celý projekt zahajuje. Ostravské publikum uvidí divadelní adaptaci románu Johna Kennedyho Toola Spolčení hlupců. Autorem divadelního převodu a zároveň režisérem hry s názvem Ignáciův vzestup je Luboš Balák.

"Ta postava je mimořádná. Já o ní říkám, že je to takový americký Švejk. Odráží americkou společnost šedesátých let. V našem představení jsme se pokusili ho obohatit o příběh Johna Kennedyho Toola. Tento autor vlastně svůj satirický komický román zaplatil životem. Spáchal sebevraždu, protože žádné nakladatelství ho nechtělo vydat," říká Luboš Balák.

Představení brněnského HaDivadla Ignáciův vzestup začíná v ostravském Divadle Petra Bezruče v 19 hodin.

autor: ele
Spustit audio