Ostravské divadlo uvede hru Sex, drogy a hafo prachů

21. červen 2018

Činohra Národního divadla moravskoslezského v Ostravě uzavírá sezónu představením Sex, drogy a hafo prachů. Vychází z knihy 100 monologů americko-arménského herce a spisovatele Erica Bogosiana. Ve výstupech postav z nejrůznějšího prostředí se pod vedením Janusze Klimszi střídají herci František Večera a David Viktora.

„Pro inscenaci jsme vybrali osm monologů. Jsou to opravdu dramatické monology s výjimečnou literární stylizací, kterými Bogosian dokáže naplnit i závažnější témata,“ vysvětluje dramaturg představení Adam Gold.

Každý monolog má svoje téma a v celé inscenaci lze spatřovat tematické průniky – to je téma konzumní společnosti, maskulinity versus ženskosti. Dalším motivem, které se inscenací prolínají, jsou drogy. „Všechny ty postavičky, které na scénu přicházejí, jsou buď z úplného okraje společnosti, nebo jsou to naopak topmanažeři z Wall Street. A všichni mají k drogám blízko,“ dodává Gold.

Představení se hraje v komorním prostoru zkušebny Divadla Antonína Dvořáka. Herci jsou tam v úzkém kontaktu s diváky, které také často oslovují. Na scéně je jenom obrovské zrcadlo a vysoká židle.

„Je to divadlo založené na fantazii, tím, že je to prázdná scéna. Dále je to pochopitelně herecká příležitost. A je to zajímavé i jistou nekorektností, ať politickou nebo společenskou,“ shrnuje klady a zvláštnosti nové inscenace režisér Janusz Klimsza.

Tímto představením končí provoz zkušebny Divadla Antonína Dvořáka jako malé scény. Nahradí ji zcela nové komorní divadlo v ulici Českých legií.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio