Ostravské dny vstupují do festivalové části

21. srpen 2005
Zprávy , Zprávy

V Ostravě dnes začíná festivalová část třítýdenního projektu Institut Ostravské dny 2005. Veřejnost má až do příští neděle možnost zhodnotit práci několika desítek mladých autor, ale i uznávaných skladatelů z celého světa. Skladby, které na festivalu zazní, jsou originální, autentické a svobodné.

Festival, pro který se z velké části zkoušejí skladby teprve tady na místě, je ve fázi velkých příprav. "Ostravské publikum a vlastně nejen ostravské bude mít možnost slyšet průřez hudební tvorby, která vzniká v současnosti. Specialitou našeho festivalu je velká spousta českých a světových premiér a u mnohých skladeb, které v Ostravě také zazní, budou také jejich autoři osobně přítomni," řekla jedna z koordinátorek festivalu Alice Wostrá.

00303534.jpeg

Na festival dorazila a se studenty se také setkala houslistka Hana Kotková. "Já vnímám tuto iniciativu velmi pozitivně a myslím si, že má velký kulturní význam v celonárodním měřítku. Moc se na to těším, protože je možné se opravdu setkat s díly, která stojí za to a která je těžko hledat v běžných koncertních sezónách."

Ostravské dny jsou mezinárodním pracovním a koncertním prostředím, zaměřeným na novou a experimentální hudbu a práci s orchestrem. Třetí ročník této akce začal v Ostravě 8. srpna. Koncerty se konají ve filharmonickém sále, ale také na Janáčkově konzervatoři v Ostravě.

Spustit audio