Ostravské ghetto Červený kříž opouštějí nájemníci, lokalitu čekají opravy

22. červen 2021 12:50

Problémovému ostravskému ghettu Červený kříž ubývá obyvatel. Slovenští majitelé totiž postupně vystěhovávají nájemníky, aby mohli začít s opravami jednotlivých bytových domů. Kolonii už opustila řada lidí a v bytech zůstávají poslední nájemníci. Někteří z nich tam ale strávili velkou část života a odchod jinam si nedokážou představit.

„To je nemožné, co se tady děje. Bydlím tady 30 let a večer se bojím,“ říká paní Olga, která je v kolonii starousedlíkem. Byty kolem ní se postupně vyprazdňují. Paní Olga tvrdí, že majitelé vyvíjejí tlak i na ni, aby se odstěhovala co nejdříve.

Domy před 75 lety postavil Červený kříž pro válečné uprchlíky, dnes tam žijí hlavně sociálně slabší lidé. Dlouhá léta 24 domů s cca 200 byty vlastnil obvod, který je před pěti lety prodal.

Spolumajitelka Lenka Grochalová s tím ale nesouhlasí. Nájemníky podle svých slov informuje s dostatečným předstihem. „Nájemníci věděli dopředu, že lokalita se bude vystěhovávat a rekonstruovat. Avizovala jsem jim to už po první covidové vlně,“ říká do telefonu Grochalová.

Některé bytové domy v současnosti opravují dělníci. V budoucnu je majitelé můžou nabídnout k prodeji. „Osobně si nemyslím, že by se lokalita po rekonstrukci prodávala jako celek. Pokud se bude prodávat, tak to budou jednotlivé byty nebo bytové domy. Jinak bude standardně část bytů k pronájmu a část k prodeji,“ dodává Grochalová.

Studentské městečko nebude

Situaci chce vyřešit i městský obvod Mariánské Hory a Hulváky, který před lety kolonii do soukromých rukou prodal s tím, že kolonie vznikne studentské městečko. To se ale nestalo. Starosta Jiří Vávra (ANO) říká, že radnice namísto toho musela řešit problémy různé problémy v kolonii. Opakovaně tam třeba odstraňovala nepořádek.

„Městský obvod řešil celou řadu problémů souvisejících s úklidem. Jinými slovy – člověk se odstěhoval z bytových domů v lokalitě Červeného kříže a výsledek byl ten, že po něm zůstala hromada nepořádku pod okny. A nikdo se k tomu nehlásil,“ dodává Vávra.

Obvod se snaží s majiteli o budoucnosti Červeného kříže jednat. Místo studentského městečka ale bude i po opravách dál sloužit nájemnímu bydlení.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související