Ostravské hejtmanství už nemá přehled o počtu naočkovaných učitelů

31. srpen 2021

Se začátkem školního roku ředitelé v Moravskoslezském kraji zjišťují, kolik mají naočkovaných učitelů. Žádná souhrná data totiž neexistují, hejtmanství  očkování pedagogů sledovalo, jen dokud byli v prioritní skupině.  Některé školy přitom hlásí až 90 procent učitelů s druhou dávkou vakcíny.

„Nechala jsem se očkovat při první příležitosti – tedy když se otevřely registry pro učitele. Usnadnilo mi to mnohé v práci a taky mám starší rodiče,“ říká učitelka Jana Lojšková.

Patří k 90 procentům učitelského sboru na Základní a Střední škole v havířovském Šumbarku, který už má druhou dávku vakcíny za sebou. Škola se specializuje na výuku postižených dětí.

Čtěte také

„Na naší škole je celkem 120 pedagogů a z toho je 90 procent naočkovaných. Neprobíhala žádná motivace, ale všichni učitelé k tomu přistoupili tak, že je to třeba udělat, a nechali se naočkovat,“ uvádí ředitel Luboš Just.

Stejný stav hlásí třeba i Základní škola  generála Zdeňka Škarvady v ostravské Porubě nebo Wichterlovo gymnázium v Ostravě. Pětasedmdesát procent naočkovaných učitelů má ale třeba Základní škola Františka Hrubína v Havířově.

„Někteří nejsou – buď nesplňovali požadavky, to znamená, že neproběhla určitá doba od nákazy covidem a nemohli být ještě očkováni, nebo se z principu očkovat nenechají. Jejich důvody akceptuji,“ vysvětluje ředitel Tomáš Ptáček.

Očkování dětí

V učitelském sboru na Základní škole Vrchní v Opavě už třeba nejsou naočkování jen dva pedagogové. Ředitel Roman Podzemný ale už zjišťuje, jak je to s očkováním u dětí.

Počet naočkovaných dětí zjišťovalo už i hejtmanství. Ve věkové kategorii od 12 do 15 let má už druhou dávku téměř pět tisíc dětí z více než padesáti tisíc.

Spustit audio

Související