Ostravské radnici je 90 let, oslavy ale hatí koronavirus

27. říjen 2020 10:16

Ostravská Nová radnice si ve středu připomíná 90 let od svého slavnostního otevření. Zatímco v minulých letech býval touto dobou největší radniční komplex v zemi v obležení lidí, letos město muselo kvůli koronavirové pandemii oblíbený Den otevřených dveří zrušit. Novinářům to sdělila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

„S ohledem na aktuální situaci, která souvisí s onemocněním covid-19, se letos neuskuteční pravidelný Den otevřených dveří, který zval návštěvníky do reprezentačních prostor objektu,“ uvedla Vojkovská. Podle ní si tak město výročí připomene vydáním publikace nazvané Nová radnice devadesátiletá, která vyšla v nákladu 500 kusů.

„Po otevření poboček Ostravského informačního servisu bude k dostání na jednotlivých místech. Historii objektu město připomíná také na výstavě ostravských investičních akcí, která je aktuálně k vidění ve foyer budovy radnice,“ doplnila mluvčí.

Čtěte také

Objekt Nové radnice u Komenského sadů byl slavnostně otevřen 28. října 1930. Dvoukřídlou budovu s vyhlídkovou věží vyprojektovali architekti František Kolář, Jan Rubý a Vladimír Fischer. Dominanta Ostravy byla postavena ve funkcionalistickém stylu. Radnici zdobí bronzové sochy v nadživotní velikosti, umístěné nad hlavním průčelím. Součástí objektu je rovněž prosklená věž s vyhlídkou ve výšce 72 metrů.

Myšlenka vybudovat pro městské úřady nové a prostornější sídlo se zrodila nedlouho před první světovou válkou. Stará radnice na dnešním Masarykově náměstí už tehdejším potřebám města nedostačovala. Ve hře bylo několik pozemků, ale nakonec zvítězil prostor nedaleko řeky Ostravice.

Ostrava

„Nový objekt byl koncipován opravdu velkoryse a stal se tak největší radnicí v tehdejší Československé republice, přičemž toto prvenství si stále drží,“ připomněla Vojkovská.

Nová radnice byla vybudována v letech 1925 až 1930 za 52 milionů korun. Hlavní zásluhu na tom měl tehdejší starosta města Jan Prokeš, podle něhož je pojmenováno i náměstí před budovou. "Jan Prokeš dokázal obhájit svou vizi, i když mu bylo vytýkáno umístění budovy, její vzhled, cena i financování půjčkou. Objekt byl postaven a my dnes díky tomu můžeme být hrdi na jednu z nejkrásnějších prvorepublikových staveb vůbec," uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související