Ostravské zoo se daří při rozmnožování hulmanů posvátných

27. říjen 2019 08:55

Za posledních 11 měsíců přišlo v Zoo Ostrava na svět 11 mláďat a aktuálně tak skupina čítá 23 jedinců. Mimo Indii jde o největší chovnou skupinu těchto primátů na světě, řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Hulmany mohou návštěvníci vidět v expozici Čitván, kde obývají asi hektarový přírodní výběh společně s medvědy ušatými. Právě vybudování moderního zázemí v roce 2010 podle mluvčí výrazně přispělo k aktuálnímu chovatelskému úspěchu.

"Tento prostor podněcuje u zvířat přirozené chování a zajišťuje tak jejich větší pohodu. Vzrostlé stromy slouží obratným opicím nejen ke šplhání, ale coby listožravcům i jako přirozený zdroj potravy," uvedla mluvčí.

Chovatelé se navíc do života zvířat snaží zasahovat minimálně, aby nenarušovali přirozené vazby a chování. "A právě to je důležitý předpoklad pro úspěšné fungování skupiny i odchovy mláďat," uvedla mluvčí.

Hulman posvátný

Podle ní matky o všechna mláďata příkladně pečují, a to i přesto, že jsou mezi nimi prvorodičky, které nemusejí svou mateřskou roli napoprvé zvládnout.

"Samice primátů nemají péči o mláďata vrozenou, ale učí se jí pozorováním starších samic ve skupině a také zapojováním do odchovu mladších sourozenců i dalších mláďat. K získání cenných zkušeností měly mladé hulmaní samičky mnoho příležitostí a nyní je zúročují při odchovu svých prvních potomků. Přirozené odchovy mláďat jsou pro mezinárodní záchovné programy ohrožených druhů stěžejní," doplnila mluvčí.

Zoo Ostrava chová hulmany posvátné od roku 1980 a od té doby se tam podařilo odchovat 56 mláďat, z toho 28 přímo v Čitvánu. Podle mluvčí se soužití hulmanů s poměrně velkými šelmami osvědčilo. Vzhledem k rozlehlosti celého areálu i rozdílnému způsobu života obou druhů je soužití harmonické. Pokud by se navíc hulmani cítili ohroženi, mohou najít bezpečí na stromech či ve vnitřních ubikacích, kam se medvědi nedostanou. Přestože medvědi ušatí patří mezi šelmy, živí se převážně rostlinnou potravou.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související