Ostravské zoo se podařil odchov kriticky ohroženého morčáka šupinatého

11. červen 2021 17:58

Čtyři mláďata vzácné kachny morčáka šupinatého odchovala ostravská zoologická zahrada. Informovala o tom mluvčí Šárka Nováková. Pro zoo je to velký úspěch, protože tohoto ptáka chová 12 let a odchov mláďat se povedl poprvé.

Ostravská zoologická zahrada chová morčáky šupinaté od roku 2009. Současný pár obývá výběh společně s jeřáby bělošíjími nedaleko vstupu do zoo.

„Koncem března zde samice v připravené hnízdní boudě vytvořila hnízdo a snesla do něj osm vajec. Chovatelé hnízdní boudu se samicí i celou snůškou opatrně přemístili do zázemí,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Osm mláďat se vylíhlo 15. května, čtyři kachňata ale v prvních dnech uhynula. „Zbylá čtyři mláďata ale prosperují a těší se dobrému zdraví,“ dodala mluvčí zoo s tím, že s vysokou úmrtností mláďat morčáků šupinatých mají zkušenosti i jiní chovatelé.

Ve volné přírodě se jedná o silně ohrožený druh. Podle odborníků divoká populace morčáka čítá jen 2400 až 4500 dospělých jedinců, respektive necelých 2000 párů.

Prudký pokles populace v 60. a 70. letech minulého století výrazně ovlivnilo intenzivní odlesňování východní části dnešního Ruska a stavba přehrad v Číně. Na snížení stavů morčáků mělo vliv i pytláctví a ilegální lov ryb pomocí výbušnin.

autoři: Petr Dušek , František Tichý
Spustit audio

Související