Ostravskému letišti postupně stoupají počty odbavených cestujících

15. červen 2021 14:13

Postupný nárůst počtu cestujících zaznamenává ostravské Letiště Leoše Janáčka. Začíná totiž období dovolených a lidé si z Ostravy zamlouvají lety především na jih Evropy. Nejvyhledávanější cílovou destinací je v současnosti Řecko. Větší počty cestujících na letišti se projevují třeba i ve vytíženosti místního testovacího centra na koronavirus, které za den odebere vzorky zhruba stovce lidí.

„Někteří chodí dopředu, ale většina jich je tady na poslední chvíli. Protože spoléhali na to, že jim to zařídí cestovka – třeba test do 48 hodin, který pak bohužel nebyl. Pak jsou nuceni si udělat ten rychlotest, aby to stihli a nezrušila se jim dovolená za 40 tisíc,“ popisuje zdravotnice z testovacího centra ostravského letiště Pavlína Jakušová.

Jak sama dodává, o dramatické situace není nouze: „Jsou tady lidé zděšení, co budou dělat, jsou tady v deset ráno, že ve dvě jim letí letadlo a co mají dělat.“

Čtěte také

Vytíženost testovacího centra vlastně potvrzuje, že zájem lidí o lety do zahraničí v poslední době stoupá. V některé dny letiště odbaví cestující i z 10 letadel. „Hlavní nápor očekáváme až příští měsíc, ale je vidět, že lidé jsou hladoví po dovolenkách,“ říká obchodní ředitel Stanislav Bujnovský s tím, že největší zájem je o charterové lety na jih Evropy.

Letošní sezona by podle něho měla být výrazně lepší než ta minulá. „Minulý rok jsme nemohli létat, regionální letiště byla nařízením vlády zavřená pro osobní přepravu, takže jsme žili jen z cargo dopravy, na které chceme i nadále stavět. Ale máme tady sezónu, na kterou se soustředíme,“ dodává Bujnovský.

Letiště se letos pokusí snížit ztrátu, která v loňském roce kvůli pandemickým omezením přesáhla hranici 56 milionů korun.

autor: Petr Dušek
Spustit audio