Ostravskému obchodnímu domu Ostravica se vrátí historická fasáda

6. červen 2023 05:35

Ostravskému obchodnímu domu Ostravica stavbaři při rekonstrukci vrátí historickou fasádu. Investor změnil plány a namísto nové fasády z průsvitných kovových lamel se rozhodl vrátit k původnímu vzhledu se štukovou výzdobou.

Cesta se k tomu otevřela i díky tomu, že našli firmu, která umí vzhled výzdoby vymodelovat v 3D  a následně přesně napodobit. Na fasádě začnou řemeslníci pracovat už v průběhu června, říká mluvčí investora Jindřich Vaněk.

„Pracuje se velmi intenzivně, takže počítáme, že v září spustíme kolaudační proces a do konce roku tu budovu připravíme pro veřejnost a nové nájemníky, tak abychom skutečně sezonu 2024 už naplno otevřeli,“ dodává mluvčí.

Pod novou značkou

Zrekonstruovaný dům již pod novou značkou Boutique Business Inkubátor Ostravica (BBIO) poskytne prostor tvůrcům, kreativcům i startupům. Vzniknou v něm kanceláře i zázemí pro jednotlivce a velké firmy, sdílené pracovní prostory, akustické laboratoře, včetně vybaveného nahrávacího a podcastového studia.

V přízemí bude restaurace s kavárnou, otevřenou směrem k náměstí Dr. E. Beneše. V suterénu se počítá s vybudováním klubu pro pořádání kulturních a společenských akcí.

Ostravica-Textilia
Obchodní dům fungoval od roku 1930 a patříval mezi nejluxusnější v republice. V roce 2000 se ale v domě při nepovolené rekonstrukci zřítily stropy, a od té doby roky chátral. V té době ho vlastnil opavský podnikatel Kamil Kolek. V roce 2007 získala historické objekty firma Amádeus Real, která z nich chtěla udělat součást polyfunkčního obchodního komplexu. Po sporech s obvodem a městem však budovy prodala. Žádnému z majitelů se nepodařilo vrátit domu původní slávu.

autoři: Marta Pilařová , tif
Spustit audio